Dünya Kerkük'te bayrak tartışması

Kerkük'te bayrak tartışması

28.03.2017 - 17:02 | Son Güncellenme:

Kerkük Kent Meclisi, Kürdistan bayrağının Irak bayrağı ile Kerkük sınırları içinde resmi binalara asılmasına yönelik karar aldı. Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği tartışmalı toplantıda, Kürdistan bayrağının resmi binalara asılmasına yönelik karar Kürt üyelerin oyları ile geçti.

Kerkükte bayrak tartışması

Arap, Kürt ve Türkmenler tarafından paylaşılamayan Kerkük'te yönetim belirsizliği sürerken kentin Kürt yönetimine bağlanmasına yönelik Kürt grupları tarafından referandum yapılmasına yönelik talebe yönelik merkezi yönetim sessizliğini sürdürüyor. Kerkük'e bağlı bazı kasaba ve köyleri işgal eden IŞİD'in bölgeden atılmasına yönelik Irak ordusu ile Peşmerge güçlerinin operasyonları sürerken diğer yandan Kürt grupların, kentin Kürt yönetimine bağlanmasına yönelik girişimlerine hız verildi. Kent merkezinde ağırlıklı olarak Kürt nüfusunun yoğunluğu dikkat çekerken, Kürtleri Türkmenler ve Araplar takip ediyor. Kent merkezinde Sünni ve Şii Arap ve Türkmenlerin yanısıra değişik Hıristiyan azınlıklar da yaşıyor. Kontrolün Kürtlerde olduğu Kerkük'te Irak Anayasası'nın 140. Maddesi çerçevesinde referandum yapılması gerkiyor. Ancak referandum tarrihi belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Bölgede etkinliğini sürdüren ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (TYB), kısa süre önce Türkiye'ye petrol pomapalayan Kerkük'teki petrol tesislerini basarak vanayı kapatmıştı. Türkiye'ye boru hattıyla ulaştırılan buradan ise dünya piyasasına ulaşan Kerkük petrolü, zaman zaman kesintiye uğrarken bu kez kent merkezinde Kürt vali Necmeddin kerim tarafından farklı bir uygulama yaşama geçiriliyor. Vali Kerim imzasıyla yayınlanan genelgede, Kerkük'teki kamu kurumlarında Kürtçe'nin kullanılması istendi. Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, kamu kurumlarında resmi yazışmalarda Arapça'nın yanısıra Kürtçe'nin de kullanılmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada, “Karara uymayan kurumlara idari cezalar uygulanacak” denildi.

Haberin Devamı

Kürdistan bayrağı asıldı

Kerkük'ün Kürt Valisi Necmeddin Kerim, kısa süre önce İl Meclisi'ne, kamu kurumlarında Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi yönünde karar alması yönünde resmi yazı gönderdi. Kerim'in, kent sınırları dahilinde yer alan resmi kurumlara Irak bayrağının yanısıra Kürdistan bayrağı çekilmesi yönünde Meclis'e sunduğu teklif tartışmaya neden oldu. İl meclisinin tartışmalı geçen toplantısında, Kürdistan Bayrağı’nın il sınırları içinde bulunan resmi dairelerde, Irak Bayrağı’nın yanında asılmasını karar altına alındı. Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği toplantıya sadece bir Arap üye katıldı. Karar sonrası İl Meclisi Binası’na Kürdistan bayrağı asıldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Türkmen üyeler, resmi kurumlara Kürdistan Bayrağı’nın asılmasına karşı olduklarını belirterek, kararın geri çekilmesini talep etti.