Siyaset Kesintisiz anayasa mesaisi

Kesintisiz anayasa mesaisi

27.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’de yeni bir anayasa teklifinin mi, sadece başkanlıkla sınırlı bir teklifin mi Meclis’e sunulacağına henüz karar verilmedi. Kurmaylarıyla bu konuya yoğunlaşan Başbakan, teklife son şeklini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede verecek

Kesintisiz   anayasa mesaisi

Afyonkarahisar’daki AK Parti kampında yeni anayasa konusunda vekillerin görüşlerini alan Başbakan Binali Yıldırım, hafta başından bu yana parti kurmayları ile görüşmelerini aralıksız sürdürüyor. Bazı isimlerle 2-3 kez görüşen Yıldırım, anayasa takvimi ve AK Parti’nin stratejisini de belirlemeye çalışıyor.

Haberin Devamı

AK Parti’de anayasanın yeni bir anayasa teklifi olarak mı yoksa içinde başkanlığın olduğu kısmi bir teklif olarak mı sunulması gerektiği konusunda henüz net bir görüş bulunmuyor. Bazı kurmaylar, MHP’nin referandum yolunu açmasının ardından bu şansın sadece yeni bir parçalı değişiklik için değil, vatandaşa verilen söz doğrultusunda başkanlık sistemini de içerecek şekilde tümüyle sivil yeni bir anayasa için kullanılması gerektiği görüşünü dile getiriyor. Bazı kurmaylar ise “Hayırlı işi uzatmaya gelmez, tümden yeni bir anayasanın Meclis’ten geçirilme süreci uzar. Ayrıca MHP yeni anayasa değil sistem krizini aşma vurgusu yapıyor” diyerek, tümüyle yeni anayasa teklif etmek yerine, başkanlık sistemi modeline geçişi sağlayacak mini bir değişiklik paketinin Meclis’ten süratle geçirilmesinin daha doğru olacağı görüşünü savunuyor.

Haberin Devamı

‘Birlikte yapalım’

Parti kulislerinde bu çerçevede AK Parti’nin bu konudaki stratejisini MHP ile yapılacak görüşmede, MHP’nin tavrına göre netleştireceği konuşuluyor. Önceki gün, “Bahçeli ne diyorsa doğrudur” diyen Yıldırım’ın Bahçeli ile görüşmesinde millete tüm partilerin yeni sivil anayasa sözü verdiğini anımsatarak, “gelin yeni anayasayı birlikte yapalım” teklifini sunabileceği belirtiliyor. MHP’nin bu teklife olumlu yanıt vermesi halinde AK Parti’nin planı iki partiden kurmayların yer alacağı “ikili bir uzlaşma komisyonu” oluşturararak yeni anayasa teklifinin şekillendirilmesi de kulislerde konuşuluyor.

Ayrı oylama formülü

AK Parti, başkanlık sistemine açıkça karşı olduğunu belirten Bahçeli’yi yeni anayasa için uzlaşma masasına oturtabilmek için ise başkanlık ile maddelerin referanduma yeni anayasa teklifinin diğer maddelerinden ayrı olarak sunulması formülünü önerebileceği de belirtildi.

Konuyla ilgili AK Partili bir kurmay Milliyet’e, “Tümüyle yeni bir anayasa çalışması yapılması benimsenirse, MHP ile ortak bir anayasa yazılması mümkün. Bu durumda dörtlü uzlaşma yerine ya ikili uzlaşma çalışması yapılır. Başkanlık ile ilgili maddelerin de referandumda diğer maddelerden ayrı şekilde sunulması sağlanır. Eğer millet başkanlık sistemiyle ilgili maddeleri benimserse yeni anayasayla birlikte başkanlık sistemine de geçilmiş olur. Eğer başkanlık sistemini düzenleyen maddeler referandumda kabul edilmezse, mevcut anayasanın parlamenter sisteme ilişkin maddelerinin geçerliliğini koruyacağına ilişkin maddeyle mevcut sistem devam eder. Bunun için de başkanlık sistemi kurgulanırken, başkan ifadesi yerine Cumhurbaşkanı ifadesi kullanılır böylece başkanlıkla ilgili maddeler reddedilse bile yeni anayasa hükümleri ile mevcut anayasanın devam edecek hükümleri arasında çelişki yaşanmamış olur” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan ile zirve

AK Parti’de kurmaylar çeşitli yorumlarla farklı görüşleri dillendirirken, Yıldırım’ın da şu ana kadar konuya dair renk vermediği vurgulanıyor. Yıldırım’ın Erdoğan ile yapacağı anayasa görüşmenin ardından yeni anayasa paketinin kapsamının ortaya çıkacağı belirtiliyor. MYK ve MKYK’sını bir kez daha dinleyecek olan Yıldırım’ın parti içindeki yorumları Erdoğan ile ele alacağı ve nihai sonuca varacağı vurgulanıyor.