Gündem Keşke Gülen başka bir ülkede olsaydı

Keşke Gülen başka bir ülkede olsaydı

25.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Cerablus’a düzenlediği askeri harekat kapsamında tankların Suriye sınırını geçtiği dakikalarda TBMM’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Fetullah Gülen’in iadesi konusunda, “hukuk” vurgusu yaptı.

Keşke Gülen başka bir ülkede olsaydı

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi ile Gülen’in iadesi, TBMM heyeti ile Biden görüşmesinde ana gündem maddeleri oldu. TBMM heyeti, “Gülen Amerika’da olmaya devam ettiği sürece Amerika ile darbe arasındaki ilişkinin sorgulanacağını” aktarırken, Biden, “Eğer hukuk izin veriyorsa gereği yapılır. İadeye federal mahkeme karar verecek” dedi. 15 Temmuz’daki darbe girişimini El Kaide’nin 11 Eylül’de İkiz Kuleler’e yaptığı saldırıya benzeten Biden’ın darbe girişiminden bir gün sonra 16 Temmuz’da Meclis’e gelmek istediğini, “16 Temmuz’da burada olmalıydım” sözleriyle aktardığı öğrenildi. Biden’ın, “Gülen keşke ABD yerine bir başka ülkede olsaydı” dediği de belirtildi.
Muhalefet de katıldı
Biden, Türkiye’deki resmi temasları kapsamında, beraberindeki heyetle önce TBMM’ye geldi. Kendisini karşılayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın omzuna elini atan Biden’ın samimi tavırları dikkati çekti. Daha sonra Kahraman ile Biden arasında görüşme başladı. Biden’ın TBMM heyeti ile görüşmesi 50 dakika sürdü. Görüşmede, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM İdare Amiri Erkan Haberal, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de hazır bulundu.
Edinilen bilgiye göre görüşmenin ana gündem maddesi Gülen’in iadesi oldu. TSK’nın Cerablus harekatı burada gündeme gelmedi. Biden, Gülen’in iadesine yönelik ABD ve Türk Adalet Bakanlığı yetkililerinin çalışmalarını hatırlattı. Bu görüşmelerde ilerleme sağlandığını kaydeden Biden, Amerikan hukuk mevzuatına ve iade prosedürlerine işaret etti. Biden, “Bizde, hukuk devleti yürütme, yargı işine karışmıyor. 2014’te sizden bir suçlunun iadesini istedik ama vermediniz. Bunu suçluların anlaşmasına göre veremediniz. Hukuka uygun olduğu sürece gereği yapılır. Eğer hukuk izin veriyorsa gereği yapılır. İadeye federal mahkeme karar verecek” dedi.
11 Eylül benzetmesi
Biden, 15 Temmuz’daki FETÖ’nün darbe girişimini El Kaide’nin 11 Eylül’de İkiz Kuleler’e yaptığı saldırıya benzetti. 11 Eylül saldırısının ardından korkmadıklarını göstermek için kongre binasına gittiğini belirtirken, “Biz de siz de o günlerde seçilmişler olarak korkmadığımızı gösterdik. Biz de 11 Eylül’de ölümü göze almıştık” ifadesini kullandı. Meclis bombalanırken milletvekillerinin çalışmaya devam etmesini, “büyük cesaret örneği” olarak gösterdi. Meclis’in bombalardan yıkılan yerlerine ilişkin gözleminde Biden, “Korkunç bir manzara. Türk ordusunun kendi insanının üstüne bomba atması kabul edilemez” dedi.
Kahraman, Usame Bin Ladin örneğini gösterirken, Gülen’e işaret ederek, “Pensilvanya’da oturan kişi de Türkiye’ye saldırmıştır. Türkiye’ye iade edilmesi gerekir” değerlendirmesini yaptı. Demokrasi vurgusu yapan Kahraman’ın, “11 Eylül saldırısında Afganistan dağlarından İkiz Kuleler nasıl vurulduysa Pensilvanya’dan da Meclis’e bu saldırı yapıldı” dedi. Biden, “Fetullah Gülen keşke başka bir ülkede olsaydı. Pensilvanya’ya hiç gelmemiş olsaydı. Keşke ABD yerine bir başka ülkede olsaydı” dedi.
Demokrasi vurgusu
Kahraman, Biden’ı uğurlarken ikili arasında ilginç bir diyalog da yaşandı. Biden, “Yaşlı İrlandalı büyükbabam vardı. Evinden ayrıldığım zaman lakabımla bağırırdı, ‘Joey’ diye... ‘İnancını kuvvetli tut’ derdi. Babaannem ise, ‘hayır’ diye bağırırdı. ‘İnancını yay’ derdi, ‘demokrasiyi yay’ derdi” diye konuştu. Kahraman da Biden’a bu sözlerine karşılık olarak, “demokrasinin kalesi olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Yıkılan Meclis’ten hatıra
Kahraman, görüşme sonrasında Biden’e tablo içine oturtulmuş üzerinde İngilizce olarak, “Bombalanmış Meclis ana binasındaki mermer parça” yazan mermer parçası hediye etti.