Dünya Khodorkovsky'nin itirazı kabul edildi! 100 milyon euro...

Khodorkovsky'nin itirazı kabul edildi! 100 milyon euro...

07.12.2016 - 17:01 | Son Güncellenme:

İrlanda mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e muhalif Rus işadamı Mikhail Khodorkovsky’e ait 100 milyon euronun dondurulması kararını bozdu.

Khodorkovskynin itirazı kabul edildi 100 milyon euro...

Rus işadamı Mikhail Khodorkovsky’nin İrlanda’ya aktardığı ve 2011 yılında dondurulan 100 milyon euro, Dublin Bölge Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

İrlanda basınında yer alan haberlere göre, Khodorkovsky'nin itirazıyla başlayan dava sürecinde mahkemenin kararı, kasım ayında gerçekleşen 4 duruşmanın ardından geldi.

Khodorkovsky, para üzerindeki dondurma kararının kalkması halinde bunun önemli bir kısmını Putin’e karşı yürütülen kampanyalarda kullanacağını açıklamıştı. Muhalif işadamı, Rusya'da rejimi değiştirmeye dönük faaliyetini "Açık Rusya" adlı vakfı aracılığıyla sürdürüyor.

İrlanda polisi, Khodorkovsky’nin ülkeye aktardığı fonları, 2011 Mart ayında başlattığı para aklama soruşturması kapsamında dondurtmuştu. Soruşturma süresince dondurma kararı her 28 günde bir yeniden uzatılıyordu.

Khodorkovsky’nin bugün serbest kalan 100 milyon euronun yanı sıra buna yakın meblağda bir diğer fonunun üzerinde de dondurma kararı olduğu belirtiliyor. Rus işadamının bu ikinci fonun serbest bırakılması için de itirazda bulunduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Vergi kaçırma ve dolandırıcılık suçlarından hüküm giyerek yaklaşık 10 yıl Rusya'da cezaevinde kalan Khodorkovsky , 2013 yılında Putin'in imzaladığı afla serbest kalmıştı.

Serbest kaldıktan sonra önce İsviçre'ye, sonra da İngiltere’ye yerleşen Khodorkovsky, Rusya’nın en büyük enerji şirketlerinden Yukos’un büyük ortağıydı.

İngiliz devletine ait bankacılık grubu Royal Bank of Scotland ise geçen ay Rus televizyon kanalı Russia Today’in (RT) hesaplarını kapatmıştı.

Rus devletinin desteğiyle yayın hayatını sürdüren RT, İngiltere’ye karşı sert muhalefet içeren haber ve programlarıyla gündeme gelmişti.