Gündem Kiarostami’nin yeni filmi 2017’de

Kiarostami’nin yeni filmi 2017’de

15.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Abbas Kiarostami’nin oğlu Ahmad Kiarostami, 4 Temmuz’da hayatını kaybeden babasının sanat mirasının ne olacağıyla ilgili bilgi verdi ve usta sinemacının yeni bir filmini seneye izleyici karşısına çıkarmayı planladıklarını açıkladı

Kiarostami’nin  yeni filmi 2017’de

4 Temmuz’da hayatını kaybeden İran’ın usta sinemacısı Abbas Kiarostami için 69. Locarno Film Festivali’nde bir anma etkinliği düzenlendi. Ünlü yönetmenin oğlu Ahmad Kiarostami, festivale verdiği söyleşide yönetmenin yeni bir filminin 2017’de izleyiciyle buluşacağını açıkladı. Ahmad Kiarostami “Babam geride sadece filmler değil, yazılar, şiirler, fotoğraflar ve enstalasyonlar da bıraktı. Dünyanın en düzenli insanı değildi, şimdi bıraktıklarını düzenlemeye çalışıyoruz. Geride kalanlar arasında iki fotoğraf koleksiyonu ve 2017’de izleyiciyle buluşturmayı umduğumuz bir film de var. Bu filmin müthiş olduğunu söyleyebilirim,” diye konuştu.
Ahmad Kiarostami, babasının mirasının korunması için de çalışmalara başladıklarını aktardı: “Babamın birçok filmde çalıştığı Fransız yapım şirketi MK2’yle babamın çalışmalarının korunması için bir vakıf kurma aşamasındayız. Bazı kayıp sanat enstalasyonlarını da yeniden yaratacağız. Mesela Londra’da ve Paris’te sergilenen ‘Forest Without Leaves’ gibi… Bu enstalasyonların daimi olarak sergilenmesi için önemli kurumlarla görüşüyoruz.”
Filmler korunacak
Kiarostami’nin filmlerinin korunması süreciyle ilgili de bilgi veren Ahmad Kiarostami, “Bütün filmlerinin ulaşılabilir olmasını istiyoruz. Mesela ‘Under the Olive Tree’ adlı filmi internette veya DVD formatında bulunmuyor” dedi. Ahmad Kiarostami, ayrıca babasının
kariyerinin başında çocuklar için çektiği kısa filmlerin
yenilenmesi için çalışmalar yapacaklarını bildirdi.
Abbas Kiarostami, 4 Temmuz’da kanser tedavisi gördüğü Paris’te 76 yaşında hayatını kaybetti. Kiarostami, Altın Palmiye Ödüllü ‘Kirazın Tadı’ (Ta’m-e gilas, 1997), ‘Yakın Plan’ (Close-Up, 1990) ve ‘Rüzgar Bizi Sürükleyecek’in (Bad ma ra khahad bord, 1999) de aralarında olduğu başyapıtlarla dünyanın en önemli yönetmenleri arasındaydı.