Dünya Kıbrıs görüşmeleri ‘sonuçsuz’ sonlandı!

Kıbrıs görüşmeleri ‘sonuçsuz’ sonlandı!

08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsviçre’de gerçekleştirilen ikinci tur Kıbrıs konferansı da, henhangi bir çözüme ulaşılamadan sona erdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres “Ne yazık ki bir çözüm mümkün olmamıştır” derken, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı “Elimizden geleni yaptık” diye konuştu

Kıbrıs görüşmeleri ‘sonuçsuz’ sonlandı

İsviçre’de yapılan ikinci tur Kıbrıs konferansı da, herhangi bir çözüme ulaşılamadan sonuçlandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres “Ne yazık ki bir çözüm mümkün olmamıştır” derken, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Crans-Montana kasabasındaki konferans süreci, Yunanistan ve Rum Yönetimi’nin, “siyasi eşitlik” ve “dönüşümlü başkanlık”tan önce garanti ve güvenlik başlığını kapatmak istemesi üzerine tıkandı. Atina’nın da desteğini alan Rum yönetimi, “sıfır asker sıfır garanti” ve “Güzelyurt, Maraş bize verilmeli. 100 bin Rum, Kuzey’e yerleşmeli” şartlarını masaya koydu. Türkiye ve KKTC yönetimi buna karşı çıktı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bizzat başkanlık ettiği görüşmeler, dün sabah erken saatlere kadar sürerken, ilerleme sağlanamadı ve konferansın “sonuçsuz kaldığı” açıklaması yapıldı. Guterres, “Ne yazık ki bir çözüm mümkün olmamıştır ve konferans, bu uzun süreli soruna bir çözüme getiremeden kapanmıştır” dedi. İngiliz hükümeti de, kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle yapılan Kıbrıs Konferansı’nın başarısızlıkla sonuçlanmasının hayal kırıklığına neden olduğunu bildirdi.
‘Vicdanen rahatız’
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da, “Elimizden geleni yaptık, vicdanen müsterihiz. Dünyanın sonu değil. Biz Kıbrıs’ta hak ettiğimiz, anlımızın akıyla, onurlu bir toplum olarak yaşamanın yolunu bulacağız” diye konuştu. Rumların “Herşeyi alalım” mantığıyla hareket ettiğini kaydeden Akıncı, “Bu şekilde müzakere sürdürmek doğru olamazdı” dedi. Akıncı, şöyle devam etti:
“Sıfır asker-sıfır garantiyle başladı, sıfır asker-sıfır garantiyle bitti. Türkiye hiçbir açılım yapmadı, yardımcı olmadı yaklaşımı da doğru değil. Doğru yaklaşım, Türkiye bu konularda istekli davrandı, yardımcı olmaya hazır olduğunu, daha fazlasını yapabileceğinin sinyallerini BM Genel Sekreteri’ne verdi. Asker konusunda ciddi indirim olabileceği biliniyordu. Son tahlilde geri kalanlar için ne şekilde bir tavır sergilenebileceğinin kararını da başbakanlar versin yaklaşımı geldi.”
Yan yana yaşama
KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türklerinin, iki kesimlilik, iki halkın siyasi eşitliği ve iki kurucu devletin eşit statüsü gibi talepleri olduğuna işaret ederek, “Artık BM yetkilileri, yerleşmiş BM parametreleri çerçevesinde böyle bir çözüm bulunamayacağını açıkça ortaya koymalı” dedi.
KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, “Rum bizimle birşey paylaşma niyetinde olmadığını bir kez daha ispat etti. Şimdi kol kola girerek, kimsenin insafını veya inisiyatifini beklemeden önümüze bakalım” çağrısı yaptı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, Kıbrıs’ta federasyon oluşturma çabalarının sona erdiğini savundu ve “İyi komşular olarak yan yana barış içinde yaşamanın yollarını aramalıyız” dedi.

‘Guterres’in çabası yetersiz kaldı’

Kıbrıs görüşmeleri ‘sonuçsuz’ sonlandı


KKTC’nin önde gelen gazetelerinden Kıbrıs, “Yine hüsran” manşetiyle verdiği haberde, BM Genel Sekreteri Guterres’in çabasının yetersiz kaldığına işaret etti. “Halkın Sesi” de, “Çöküş” manşetiyle çıktı ve “sabahın ilk ışıklarına kadar görüşmelerin devam ettiğini, ancak bir sonuç alınamadığını” yazdı. Bu arada sosyal medyada da, “İlelebet KKTC” sloganı ile kampanya başlatanlar oldu.
Rum merkezli “Politis” gazetesi ise, konferansın başarısızlıkla sonuçlandığını yazarken, “Türkiye askerler konusunda geri adım atmadı” dedi. Gazete, BM’nin sürecin çökmemesi için büyük çaba harcadığına da dikkat çekti. “Fileleftheros” da, “Asker-garanti konusunda kabus” başlığını attı ve “Anastasiadis’in el uzatmasına Çavuşoğlu yanıt vermedi” iddiasına yer verdi.