Dünya Kıbrıs için yeni şans

Kıbrıs için yeni şans

03.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında sonuçsuz kalan müzakerelere “devam” kararı aldı. İki lider bu kararı, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Bart Eide’nin ev sahipliğindeki yemekte verdi.

Kıbrıs için yeni şans

Adanın iki lideri, söz konusu karar uyarınca 9 Ocak’ta Cenevre’de bir araya gelecek. 11 Ocak’ta karşılıklı olarak “haritalar” masaya konulurken, 12 Ocak’ta da uluslararası konferans yapılacak. Konferansa Türkiye ve Yunanistan’ın dışındaki taraflar da katılacak. Meclis’e bilgi veren Akıncı, “Şimdi artık 5’li konferansın tarihi var. Onun öncesinde, ne yapacağımızı biliyoruz” dedi. Akıncı, “O konferansa garantör ülkelerin de davet edileceğini biliyoruz. Bu önerdiğimiz, istediğimiz bir şeydi. Temenni ederim, orada da çok verimli çalışmalar yaparak, artık bu sorunu elbirliğiyle çözüme kavuştururuz” ifadesini kullandı.

‘Yolumuz belli olacak’

Tüm çalışmaların sonunda 2017 ortalarında bir referandum yapılabileceğini vurgulayan Akıncı, “Arzumuz, Kıbrıs’ta iki tarafın da mutlu olacağı bir gelecek sağlamak. Kıbrıs’ta elde edeceğimiz bir barışın, bölgemiz için sayılamayacak faydası olur” dedi. Anastasiadis de artık ya başarıya ulaşılacağını, ya da herkesin izleyeceği yolu bileceğini söyledi. Rum lider, 9 Ocak’taki müzakerelere kadar mevcut boşlukları kapatmak, anlaşmazlıkları gidermek ve 6 başlığı detaylı şekilde görüşerek, daha fazla ilerleme sağlama amacıyla müzakereciler ve liderlerin görüşme halinde olacağını belirtti. Rum lider, KKTC’nin “5’li konferans olacak” açıklamalarına karşın, “Biz çoklu konferansa gidiyoruz” ifadesini kullandı. BM diplomatı Eide de, pazartesi günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.

Bu arada Rum iktidar ortağı DİKO’nun Başkanı Nikolas Papadopulos, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la görüştü. Rum “Fileleftheros” gazetesi, Çipras’ın “garantilerin ve Türk askerinin olmayacağı bir çözümden” bahsettiğini, “Yunanistan’ın, garantilerin tasfiyesi ve çözümden sonra Türk askerinin (Ada’da) kalmaması ilkelerinden geri adım atması söz konusu değildir” dediğini aktardı.

Haberin Devamı

Bundan sonra ne olacak?

Ankara, Kıbrıs’ta 5’li konferansın yapılması için yoğun diplomasi trafiği geçekleştirdi. Başta Akıncı olmak üzere BM yetkilileriyle sürecin ‘takvimlendirilmesi’ üzerinde duruldu. Uluslararası aktörlere “2016 sonuna kadar bir adım atılmazsa, KKTC’nin kendi yoluna gideceği” mesajları verildi. Ankara ve Kıbrıs Türk tarafı, 5’li konferansla birlikte Kıbrıs’ta yeni bir sürecin başlamasını bekliyor. Ya bir referandum yapılacak ya da Kuzey Kıbrıs’ın statüsünün yükseltilmesine yönelik önemli açılımlar yapılacak.

Tarafların pozisyonları

Türk tarafı: Dönüşümlü başkanlık olmazsa olmaz, garantiler devam etmeli, Güzelyurt verilemez...

Rum tarafı: Dönüşümlü başkanlık kabul edilemez, garantiler kalkmalı veya zaman sınırı olmalı, Türk askeri çekilmeli, Güzelyurt iade edilmeli...

Türkiye: Garantiler etkin ve fiili olarak devam etmeli, Türk askeri Ada’da kalmalı, Güzelyurt iade edilemez...

Yunanistan: Garantiler kesin kalkmalı, Ada’da bir tane Türk askeri kalmamalı...