İstanbul KIBRIS’TA İŞBİRLİĞİ VE YATIRIM ZİRVESİ

KIBRIS’TA İŞBİRLİĞİ VE YATIRIM ZİRVESİ

20.11.2015 - 18:16 | Son Güncellenme:

.

KIBRIS’TA İŞBİRLİĞİ VE YATIRIM ZİRVESİ

DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, 28 Kasım 2015 tarihinde, ’Kıbrıs’ta Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’ toplantısı düzenleneceğini söyledi.
Bozçelik zirveyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Doğu Akdeniz Enerji Havzası içindeki Kıbrıs’ta yeni bir döneme giriliyor. Siyasi çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başladığı, çözüme ise bir adım daha yaklaşıldığı böyle bir iklimde Kıbrıs’ta Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi yapma fikri uzun zamandır gündemimizdeydi. Zira barış çabalarının yoğun bir şekilde sürdüğü Kıbrıs’ta on yıllardır süren izolasyonunun sona ermesi elbette çok önemlidir” dedi.
DMW Türkiye olarak, son üç yıldır Kıbrıs ile yakından ilgileniyoruz. Uluslararası arena da hak ettiği siyasi ve diplomatik saygınlığı kazanması için Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği üyesi ülke başkentleri nezdinde ciddi girişimleri olduğunu anlatan DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, “Bu desteğin bir devamı olarak, DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW Türkiye) - Avrupa İş Kulübü (EBCA) - Girne Amerikan Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’ni 28 Kasım 2015 tarihinde Girne’de yapacağız. Kıbrıs, uluslararası su yollarının önemli geçiş noktası olan Akdeniz’de jeo-stratejik öneme sahip bir adadır. Kıbrıs son dönemde ise Doğu Akdeniz enerji koridoru içinde yer alması ve çıkarılması muhtemel enerji kaynaklarının varlığı sebebi ile daha da önem kazanmıştır. KKTC’de böyle bir İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin yapılması, dünya kamuoyunda dikkatleri KKTC’nin üzerine çekecektir. Zira ticaret, para ve sermaye global dünyada sınır tanımamaktadır. Kıbrıs bir yandan adil ve kalıcı siyasi çözüm yolunda iken, bir yandan da ekonomik büyümeyi öncelik haline getirmiştir. Yeni dönemde yaratılacak ekonomi, Kıbrıs’taki toplumların entegre olmasına doğrudan etki yapacaktır” diye konuştu.
Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin Kıbrıs’tan büyük ilgi ve destek gördüğünü kaydeden DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, "Özellikle himayelerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ömer Kalyoncu’nun zirveyi alması ve ilgili tüm bakanların destekleri, barışa olan inancı perçinlemektedir. Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, bir panel veya konferans havasında değil, doğrudan yatırımcıların, Kıbrıs’ta yapacağı yatırımları, geleceğe yönelik ortaklıkları değerlendireceği ve karşılıklı iş görüşmelerinin yapılacağı iş insanları sunumu şeklinde olacaktır. Ayrıca zirvede devam eden barış süreci ışığında Kıbrıs’taki siyasi ve ekonomik durumun analizi, Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz ve ham petrolün müşterek yönetiminin tartışılması, 50 milyar Dolar tutarında planlanan yatırımların arka planındaki Maraş bölgesinin canlandırılması vizyonu, finans ve yatırım güvenliği, AB kalkınma programları ve adanın yeniden birleşmesi kapsamında bankacılık sektörünün gelişimi, boru hattı ile bağlantılı olarak su temini ve dağıtımı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişim programının tanıtımı, sürdürülebilir kalkınma kavramının dikkate alınması, altyapı, yol, telekomünikasyon, kanalizasyon, arıtma tesisleri ve atık projeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji kaynakları, hibrid ve elektrikli tahrik araçlar odaklanarak taşıma, tarımsal üretimde yenilikler ve ihracatın optimizasyonu, yeni nesil turizm çevre koruması ve kültürel miras ile eğitim, sağlık, Ar-Ge, bilgi ve teknoloji transferinin geliştirilmesi gibi konular da konuşulacaktır" şeklinde konuştu.
Zirvenin 27 Kasım akşamı Girne Amerikan Üniversitesi’nin yerli ve yabancı misafirler onuruna vereceği akşam yemeği ile başlayacağını dile getiren Bozçelik, “28 Kasım’da ise Zirve Programı tam gün devam edecektir. Resmi açılışı KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı ve Başbakan Sayın Ömer Kalyoncu yapacaktır. Zirve 28 Kasım akşamı KKTC Başbakanı Sayın Ömer Kalyoncu’nun misafirler onuruna vereceği ’Gala Yemeği’ ile sona erecektir. Almanya, Polonya, Fransa, Mısır, Çin, Katar, Kazakistan, Moldova, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’tan farklı sektörlerde yatırımcılar, iş insanları, akademisyenler, Kıbrıs’ı ve Kıbrıs’ın siyasi, sosyal, ekonomik geleceğini tartışacaklar. Bu kadar kapsamlı bir zirve Kıbrıs’ta bir ilk olması ayrıca çok önemlidir. Zirvenin Kıbrıs’ın barış ve istikrarına katkı sağlaması en büyük dileğimiz” dedi.