The Others Kıbrıs’tan aforizmalar

Kıbrıs’tan aforizmalar

16.06.2016 - 14:58 | Son Güncellenme:

Tartışmak demokrasinin bir gereğidir. Ancak bu noktada önemli olan maksattır. Amaç, üzüm yemek midir? Yoksa bağcıyı dövmek midir

Kıbrıs’tan aforizmalar

Kıbrıs’tan aforizmalar

Haberin Devamı

Milliyet Kıbrıs yazarımız Gökhan Güler'in yazısı...


Kıbhas; toplu ulaşım servisinin havaalanına konulup konulmaması yıllarca havaalanında çalışan taksicilerin korunması görüşü ileri sürülerek engellenmişti. Yeri geldi gidiş-dönüş ülkemize 200 TL'ye uçak bileti bulan turistler, Girne'deki otellerine gidebilmek için tek yön ulaşım ücreti olarak taksilere 100/150 TL ödedi! Halkımızın ve ülke turizmimizin çıkar ve menfaatleri uzun yıllar yok sayılarak toplu ulaşıma geçilmesi engellendi. Günümüzde Kıbhas kurulduktan sonra bugün taksiye binmek istemeyen kişiler 13,5 TL'ye gidecekleri yere taşınıyorlar. Benzer şekilde bugün halkımız belli kesimlerin siyasi rant elde etme gayretleri yüzünden tankerlerle tonunu 15/20TL'ye su satın almaya mahkum edilmektedir.
*
Su; konusunda hükümetler uzun yıllardır kıt olan suyun tonunu olması gereken fiyatın çok altında 0.25 kuruşa belediyelere vermiştir! Suyun gerçek fiyatından satılması, kıt bir kaynak olan suyun korunması için elzemdir. Belediyeler ise bu güne kadar düşük fiyata su temin etmeleri nedeniyle %40'lara varan su kaçaklarının peşine düşmemişlerdir. Belediyeler 0.25 TL’ye su alıp 10-15 katına halka satarak giderlerini dengelemeye çalışarak işçi istihdam etmişlerdir. Kontrolsüz su çekimi sebebiyle sularımız tuzlanmış ve Güzelyurt Akiferine kilometrelerce deniz suyu karışmıştır. Mevcut popülist su düzeninin bundan sonra devam etmesi imkansızdır.
*
Spor Koordinasyon Ofisi; konusunda yapılan tartışmalar eski bir meseledir. Anlaşma yeni değildir, CTP/DP iktidarı döneminde Mart 2014'de imzalanmıştı. Spor Koordinasyon Ofisi konusunda spor boyutu için pek bir çekince yok iken, anlaşılan o ki gençlik boyutu ile ilgili olarak bazı endişeler mevcuttur. Kurulacak ofisin Kıbrıs Türk gençlerine ülkemizdeki alt yapı ve bu alandaki projelerin geliştirilmesi modern spor tesisleri, eğitim, kültürel faaliyet, kamp ve burs imkanları sağlaması yanında özellikle gençlerin geleceğini etkileyecek ambargoların aşılmasında yardımcı olacak bir alternatif olacağı şekilde değerlendiriliyor. Başbakan her fırsatta gençlik ve sporun başbakanlığa bağlı olduğunu, Türkiye'nin denetimine ve eline verilecek olduğu iddialarının doğru olmadığını ifade etmektedir.
*
Kablo İle Türkiye'den Elektrik; getirilmesine, Avrupa enerji sistemi ile enterkonnekte olmaya, enerjide çeşitlilik sağlanmasına karşı çıkan kimse yoktur diye düşünüyorum. Ülkemizde güneş enerjisi ile elektrik üretilebiliyor ancak Kıbtek'e satılması çok sınırlı yada yok denecek seviyededir. Ancak enterkonnekte sisteme bağlı olarak elektriğin ülkemize ulaşması ile birlikte SADECE güneş enerjisinden elde edeceğimiz elektriğin fazla miktarını sisteme satabilecek ve güneşsiz günlerde sistemden alacağımız elektrik giderlerimizi karşılıklı olarak mahsuplaşabilme imkanına kavuşabileceğiz.
Tartışmak demokrasinin bir gereğidir. Ancak bu noktada önemli olan maksattır. Amaç, üzüm yemek midir? Yoksa bağcıyı dövmek midir?