Siyaset Kılıçdaroğlu: Cadı avı başlatmak çok tehlikelidir

Kılıçdaroğlu: Cadı avı başlatmak çok tehlikelidir

17.08.2016 - 13:53 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında operasyonlarla ilgili uyarılarda bulunarak "Şimdi herkes sevmediği insanları ihbar ediyor. Cadı avı başlatmak çok tehlikelidir ve doğru değildir. Herkes birbirini ihbar ederse ortada kimse kalmayacak." dedi.

Kılıçdaroğlu: Cadı avı başlatmak çok tehlikelidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: "Terör olaylarının artmasından hükümeti sorumlu tutan Kılıçdaroğlu, "14 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'ni kim yönetiyor? 14 yılın sonunda Türkiye nasıl oldu da bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı? Kimler Türkiye'yi bu hale getirdi.

Haberin Devamı

AĞLIYORUZ, SIZLIYORUZ, İNSANLARIMIZ ÖLDÜ, ŞEHİTLERİMİZ VAR DİYORUZ

Ağlıyoruz, sızlıyoruz, insanlarımız öldü, şehitlerimiz var diyoruz. İyi de nasıl, niçin oldu? Bu soruyu sormak gerekiyor. Aynı hataya yanlışa tekrar düşmemeliyiz.

DEPREM HİÇ DE İYİ ANALİZ EDİLMEDİ

Deprem hiç de iyi analiz edilmedi. Aynı risk ile Türkiye, Marmara Bölgesi karşı karşıya. Demek ki geleceği iyi inşa edemedik. Darbe girişimi sonrası umarım güçlü bir özeleştiri olur.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN DE HESABINI SORALIM

Geçmiş ile hesaplaşalım. 15 Temmuz darbe girişiminin de hesabını soralım. TBMM'de darbe girişimi konusu araştırılsın diye araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. Bugün 17 Ağustos, bütün partiler MHP, HDP ve CHP araştırma komisyonuna üyelerini verdiler. Üye vermeyen sadece Adalet ve Kalkınma Partisi.

Haberin Devamı

BU DARBE GİRİŞİMİNİN SİYASAL AYAĞININ ORTAYA ÇIKARILMASI LAZIM

Şu soruyu sormak zorundayım Binali beye; neden arkadaş siz bu araştırma komisyonuna milletvekili görevlendirmiyorsunuz? Hangi gerekçe ile. Araştıracaksak buyurun araştıralım. Bu darbe girişiminin siyasal ayağının ortaya çıkarılması lazım. Sorumlularının ortaya çıkarılması lazım. Parlamento çıkaramazsa kim çıkaracak?"

FETÖ'YÜ KİMLER YERLEŞTİRDİ DEVLETİN BÜTÜN KADEMELERİNE"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 Temmuz darbe girişiminin araştırılması gerektiğine vurgu yaparak, "Kimler destekledi FETÖ denen terör örgütünü? Kimler yerleştirdi bunu devletin bütün kademelerine. Bunu, Parlamento'nun araştırması gerekir. Geçmişi iyi analiz edelim ki bir daha kimse tevessül etmesin. Bunu araştırmak kararlı bir duruş sergilemek TBMM'nin temel görevidir. TBMM'yi güçlendirmemiz gerekir. F- tipi örgütlenmeden yıllarca bahsettik. Kadrolaşmadan bahsettik. Başımıza bu geldi. Bir musibet bir nasihatten evladır. Siyasetçiler olarak bunun gereğini yerine getirebilirsek emin olun bir daha Türkiye'de darbe olmaz.

"CAMİ BİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİNE DÖNÜŞÜR MÜ?"

Birinci kuralı, bütün siyasilere, il, ilçe başkanlarına, milletvekillerine söylüyorum; camiye, kışlaya, adliyeye siyaset sokmayın. Cami bir siyasi partinin arka bahçesine dönüşür mü? Böyle bir şey olur mu bu vatandaşı ayrıştırmaktır" ifadelerini kullandı.Kılıçdaroğlu, "17- 25 ayrı yerde duruyor zaten. Darbeciler nasıl yargılanıyorsa bu devleti soyanların da yargılanması lazım" dedi.

Haberin Devamı

"ŞIRNAK VE HAKKARİ'NİN İL KAPSAMI DIŞINA ÇIKARILMASI DOĞRU DEĞİL"

Hakkari ve Şırnak'tan grup toplantısını izlemeye gelenlere hoşgeldiniz diyen Kılıçdaroğlu, "Hakkari bizim kadim illerimizdendir. Hakkari'yi filmleri, hikayeleri … ile biliyoruz. Hakkın kentidir. Bir kadim kentidir. Ne Şırnak ne Hakkari'nin il kapsamı dışına çıkarılmasını asla parti olarak doğru bulmuyor ve bunun mücadelesini vereceğiz. Güvenlik nedeniyle ilçe yapıyorlar diyoruz. Bunun kadara abes bir düşünce olamaz. Ne demek ya. Güvenliği sağlayamıyorum. Bırak o zaman güvenliği sağlayan birileri gelsin. Güvenlik nedeniyle yapıyorsanız, hepsi il olsun 81 değil, 83 ilimiz olsun. Hükümetten bana gelen bir grup başkanvekili ve bakana da aynı şeyi söyledim. Verdiğiniz bir hak geri alınmaz. Umuyorum ortak aklı egemen kılar 4 parti de 81 değil 83 il kararını alır TBMM'de. Kimseyi küstürmeyiz. Hakkari, Şırnak, Cizre … hepsini seviyoruz. Ayrılmak değil birlikte yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İNSANIN HAYATINA DEĞİL RANTA YATIRIM YAPILMIŞ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümüne ilişkin, "Aklı başında olan yönetici, riskleri görür, önlemini alır. Biz ne yapıyoruz deprem olduktan sonra tedbir alıyoruz. Ağlıyoruz. Bu işin sorumlusu kim? Allah'a havale ediyoruz. İstanbul'da 493 toplanma yeri tespit edildi. Bunun 300'ü imara açıldı bina AVM yapı8ldı. Şimdi yeni deprem olsa nereye gidecek? Hepsi binaların altında kalacak. O yöneticiyi iktidar yapan da sevgili vatandaşlarımız. Sorumluluğun var. Kendi riskini kendi yaratıyorsun. Bu yöneticilere sen görev verdin. Hepimizin düşünemeye ihtiyacı var. Temel eksiklik düşünmemek. Deprem değil tedbirsizlik öldürür. Aradan 17 yıl geçmiş önlem almamışız. İnsanın hayatına değil ranta yatırım yapılmış. İstanbul, Marmara bölgesi deprem riski ile karşı karşıya. Bu önlemleri almayan kimler? Takdiri vatandaşlarımıza ait" diye konuştu.

Haberin Devamı

"2002 DE İKTİDARI ELE ALDILARINDA SIFIR TERÖR VARDI"

Kılıçdaroğlu, terör olayları üzerinden hükümeti eleştirerek, "2002 de iktidarı ele aldılar terör var mıydı? Yoktu. Bugünse Türkiye'nin bir bölgesi yanıyor. Yeni şehitlerimiz geliyor. Neden şimdi terör. Terör batağı içinde? 14 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'ni kim yönetiyor? Umarım darbe sonrasında güçlü bir özeleştiri olur, hatalar bir daha tekrar edilmez, Türkiye geleceğini daha sağlıklı inşa eder" ifadelerini kullandı.

"YARGITAY'A 160 MİLİTAN ATADINIZ DEDİM"

Demokrasi vurgusu yapan Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: "Kışlaya siyaseti sokarsanız, Türkiye darbeden kurtulamaz. Adalete siyaset sokulamaz. Yargıtay'a 160 Yargıtay üyesi atandığında dedim ki siz yanlış yapıyorsunuz. 'Yargıtay'a 160 militan atadınız' dedim. Şimdi o 160 militanın hepsini Yargıtay'dan çıkardılar. Bu olaylar laikliğin önemini, Laikliğin insan inancına saygısını bize gösterdi. Herkes inancında özgürdür. Tam demokrasi istiyoruz biz.

ÜÇÜNCÜ SINIF DEMOKRASİYİ BİZE LAYIK GÖRÜYORLAR

Üçüncü sınıf demokrasiyi bize Layık görüyorlar. Birinci sınıf demokrasinin temeli, Türkiye'yi darbe hukukundan, yüzde 10 seçim barajından arındırmaktır. Yüzde 10 seçim barajını 12 Eylül'de darbe yapanlar getirdi. Darbeye karşıysak bu hukuku değiştirelim. Bunu değiştirmeyenler darbe konusunda ikircikli davranıyor."

"BİR BAKAN SORU ÖNERGESİNE 15 GÜN İÇİNDE CEVAP VERMİYORSA MECLİS BAŞKANI O BAKANA, 'İSTİFA ET' DEMELİ"

Kılıçdaroğlu, "Yasama organını güçlendirmeliyiz. Meclis güçlü değil. Soru önergelerine 15 gün cevap verilmiyor. Bir bakan diyor ki, boş ver milletvekillinin soru önergesine cevap mı verilir diyor. Bu Yasama organını aşağılamak demek. Meclis Başkanı buna aracı olmamalıdır. Eğer bir bakan 15 gün içinde cevap vermiyorsa Meclis Başkanı'nın çıkıp şunu söylemesi gerekir; 'sayın bakan o koltuktan istifa et' demesi lazım" dedi.

BÜROKRATLARIN ÇOĞU MECLİS'İ ADAM YERİNE KOYUP KOMİSYONA BİLGİ BİLE VERMİYOR"

Kılıçdaroğlu, "Bürokratların çoğu Meclis'i adam yerine koyup komisyona bilgi bile vermiyor. Güvenlik ve istihbarat komisyonu kuruldu. Şimdiye kadar bir bürokrat gelip buraya bilgi vermiş değil. Binali Yıldırım'a sesleniyorum; İstihbaratın başında olan biri gelip Meclis'e bilgi vermiyorsa onun destekçisi başındaki bakan ve başbakandır. Sen gitme diyor. Meclis'i adam yerine koymayın diyor" dedi.

"NUMAN KURTULMUŞ SÖZÜNÜN ERİYSEN ADAM GİBİ İSTİFA ET"

Kılıçdaroğlu, "Devletin temelinde liyakat olmalıdır. İş ehline teslim edilmelidir. Özel harekatçı olarak alınanlar, KPSS'ye girmeyecekler denildi. Niye girmeyecekler? Ayakkabı boyacısının, genel müdürün oğlu giriyor. Herkesin oğlu giriyor. Ama OHAL var diye KPSS'ye girmeyecekler deniliyor. Bu olmamalı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş sözünün eriysen, Bakanlar Kurulu adına bu açıklamayı yapıyorsan ya geri çek açıklamanı ya da istifa et. 'Ben liyakat dedim, uymadılar' de, tavır koy ve adam gibi istifa et" açıklamasında bulundu.

"GAZETELERİ KAPATMAK, GAZETECİLERİ İÇERİYE ATMAK DARBECİLERLE AYNI ŞEYİ YAPMAKTIR"

Kılıçdaroğlu, "Gazeteciler, özgürlüğün temsilidir, hapse atılamaz. 60, 70 yaşındaki gazeteciyi hapse atmak nedir? Gazeteleri kapatmak, gazetecileri içeriye atmak darbecilerle aynı şeyi yapmaktır. Hukukun üstünlüğünü savunuyorsak medya üstünlüğünü de savunacağız. Kalemini kullanan bir gazeteciyi hapse atmayı asla doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

"HERKES BİRBİRİNİ İHBAR EDİYOR. OHAL'E BİZ BU YÜZDEN KARŞI ÇIKTIK"

Kılıçdaroğlu, "Darbe girişiminde bulunanlar da soruşturma açılsın. Yargılansınlar ama nasıl yargılanacaklar. Baskı, şiddet görmemeli; hukuk üstünlüğü ile yargılanmalıdırlar. Cadı avı başlatmak çok tehlikelidir ve olmamalıdır. Herkes birbirini ihbar ediyor. OHAL'e biz bu yüzden karşı çıktık" dedi.

"OHAL'İ FIRSAT BİLİP BİR SANATÇIYI İŞİNDEN ETMEK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE YAKIŞIR MI?"

Kılıçdaroğlu, "İstanbul Şehir Tiyatroları'ndaki bazı sanatçılar FETÖ'cü diye işinden oldu. Oysa ki bunların bütün hayatı demokrasi üzerinedir. OHAL'i fırsat bilip bir sanatçıyı işinden etmek Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır mı? İstanbul'daki sanatçıların takipçisiyiz. Sanatçıya konu olmayacaksın, olursan seni eleştirir" diye konuştu.

"YÜZBAŞI ÖZKAN, DARBEYE KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN HAİN İLAN EDİLİYOR SONRA DEĞİL DENİYOR"

Kılıçdaroğlu, "Bugün Cumhuriyet Gazetesi'nin manşetten verdiği olay... Akıncılar Üssü'ne çağırıyorlar, Yüzbaşı Özkan, darbeye karşı çıktığı için hain ilan ediliyor. Yargılanıyor sonra hain değil deniyor. Ailesini düşünün... Bu olaylar doğru değildir" dedi.

"KİMSE, 17-25 OLAYLARININ AKLAMAYA YELTENMESİN DARBEYİ DE BUNUN İÇİN KULLANMASIN"

Kılıçdaroğlu, "Bütün bu olaylar 17-25 Aralık'a endekslendi. Kimse, 17-25 olaylarının aklamaya yeltenmesin. Darbeyi de bunun için kullanmasın. Devleti soyanlar da yargılanmalı. 17- 25 ayrı yerde duruyor zaten. Darbeciler nasıl yargılanıyorsa bu devleti soyanların da yargılanması lazım" diye konuştu.