Dünya Kılıçlar çekilecek!

Kılıçlar çekilecek!

09.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ara seçimlerden çıkan sonuçlarla, ABD siyasetinde gergin bir dönem başladı. Demokratların Trump’ı köşeye sıkıştırabileceği, Başkan’ın hedefinde de özel savcı Mueller olduğu iddia ediliyor

Kılıçlar çekilecek

ABD’de Demokratların 8 yıl sonra Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yeniden almasıyla sonuçlanan ara seçimler, ülke siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, bu sonucun bütçe ve çeşitli yasaları çıkarma konusunda ABD Başkanı Donald Trump’ın elini zora sokacağı görüşünde.

Haberin Devamı

Kongre’deki son durumun, Washington’da daha fazla siyasi kutuplaşmaya ve yasal çıkmaza neden olabileceği yorumları da yapılıyor. Zira Demokratların, Trump’ın özellikle iş ilişkileri üzerine yoğunlaşacağı ve Başkan’ın mevkisini, kendisi ve ailesinin zenginleşmesi için kullandığı iddialarını kanıtlama yoluna gideceği ifade ediliyor.

Associated Press ajansının aktardığına göre, büyük güç elde eden Demokratlar, Trump’ın sahibi olduğu işletmelere yabancılar tarafından yapılan yatırımları, Trump’ın yurtdışındaki anlaşmaları ve yönetimin lobicilerle ilişkilerini soruşturmak istiyor. ABC News ise, Demokratların, hala açıklamadığı vergi beyannamesi konusunda Trump’ın mahkemeye çağırılmasını sağlamada da ümitli olduklarını aktardı.

Haberin Devamı

‘Savaş pozisyonu’

Bu bağlamda rahatsız olduğu Adalet Bakanı Jeff Sessions’ı koltuğundan eden Trump’ın, bu hareketle “çatışma” yoluna girdiği yorumları yapılıyor. Trump’ın kendisine sorun çıkaran Rusya soruşturması ve soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller’e karşı ne tutum alacağı merak konusu. CNN, Trump’ın Sessions’ın yerine getirdiği Matthew Whitaker’dan, Mueller’in ekibini görevden almasını isteyebileceğini savundu. ABD Başkanı, önceki günkü basın toplantısında bunu yapma yetkisi olduğunu söylemişti. Trump, Temsilciler Meclisi’nde kendisinin hedef alınması durumunda “savaş pozisyonuna” geçeceğini belirtti. Trump, Rusya soruşturmasını istediği zaman sona erdirebileceğini dile getiren Trump, “Ama durdurmayı sevmiyorum” demişti.

Beyaz Saray’a giremeyecek

Beyaz Saray, basın toplantılarında ABD Başkanı Donald Trump yönetimine karşı yönelttiği sert sorularla tanınan CNN televizyonu muhabiri Jim Acosta’nın basın kartını askıya aldı. Beyaz Saray’da önceki gün düzenlenen basın toplantısında Acosta ile Trump arasında yaşanan gerginlik sonrası bu kararın alınması dikkat çekti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, karara ilişkin açıklamasında Acosta’nın, Trump’la yaşadığı gerginlik sırasında kendisinden mikrofonu almaya çalışan Beyaz Saray çalışanına dokunduğunu belirti ve “Biz sadece işini yapmaya çalışan ve Beyaz Saray’da staj yapan genç bir kadına dokunulmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı. CNN ise yaptığı açıklamada Sanders’ın yalan söylediğini, bahsettiği suçlamanın yaşanmadığını belirtti. Kanal, kart iptali kararının “uygunsuz ve kabul edilemez” olduğunu söyledi. Trump’ın, kendisi hakkında sık sık eleştirel haberler yapan CNN’i basın toplantılarında özellikle hedef alarak, bu medya kuruluşunun “yalan haber” yaptığını vurgulaması dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Dış ilişkiler etkilenir...

Demokratların ABD Kongresi’nde güç kazanmasının, bazı kesimlerde rahatsızlık yaratan Trump’ın dış politikasını etkileyeceği ifade ediliyor. Reuters’ta yer alan haberde, Demokratların özellikle Rusya, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan’a yönelik daha sert bir politika için bastıracağı belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Demokrat yetkililer, Suriye ve Irak’a asker gönderilmesi konusunda da girişimlere başlanabileceği sinyalini veriyor. Bununla birlikte Demokratların Rusya-Trump ilişkisi üzerine yoğunlaşması ve öncelikle bu konuda adım atmaları bekleniyor.