Gündem Kilis'in "cennet çamuru" tescil yolunda

Kilis'in "cennet çamuru" tescil yolunda

25.11.2017 - 12:18 | Son Güncellenme:

Gıda, Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürlüğü, ismiyle insanlara ilginç gelen "cennet çamuru" tatlısı  için coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu yaptı

Kilisin cennet çamuru tescil yolunda

Zengin bir mutfağa sahip Kilis'in en önemli tatlılarından olan "cennet çamuru"nun tescillenmesi için başvuruda bulunuldu.

Haberin Devamı

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan'ın talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, cennet çamurunun coğrafi işaret tescilinin yapılması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yaptı.

Tel kadayıf, şeker ve Antep fıstığının harmanlanmasıyla yapılan tatlı, yörede üretilen kaymakla maharetli ustaların elinde doyumsuz lezzete dönüşüyor.

İsmiyle insanlara ilginç gelen cennet çamuru, meraklılardan rağbet görüyor.

Ustalar tarafından özenle hazırlanan tatlı, başta İstanbul olmak üzere diğer illere de gönderiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente özgü lezzetlerin tanınması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Daha önce de "Kilis katmerinin" tescil ettirildiğini anımsatan Kadıoğlu, cennet çamurunun Kilis'e özgü en önemli lezzetlerden biri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Tarımsal ürünler de tescil ettirilecek

Vali Mehmet Tekinarslan'ın talimatıyla cennet çamuru tatlısının tescil edilmesi için çalışma başlatıldığını aktaran Kadıoğlu, şöyle konuştu:

"Başvurumuzu yaptık. Şu anda takibini yapıyoruz. Kısa süre sonra da tescilleneceğini umuyoruz. Kilis, birçok yönden çok farklı lezzetleri olan kent. Hem yemek hem de tatlı çeşitliliği açısından çok zengin bir kültüre sahip. Tabii ki bunları öne plana çıkarmak bizim görevimiz. Biz de bu görevlerimiz çerçevesinde ismi gerçekten güzel olan cennet çamuruna bir tescil başvurusundan bulunduk."

Tarımsal ürünlerin coğrafi işaretinin alınması için de çalıştıklarını anlatan Kadıoğlu, "Kilis, tarımsal potansiyeli çok yüksek bir ilimiz. Biz bu çalışmaları yaparken Kilis'in değerlerini ön plana çıkarmak istiyoruz. Tarımsal açıdan ön plana çıkmış ürünlerimizin pazar payını artırıp, çiftçimizin gelir seviyesini yükseltmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Bu tatlının adını duyan herkes istiyor"

55 yıllık usta Uğur Bekan da cennet çamurunun çok hafif bir tatlı olduğu ifade etti.

Cennet çamuru tatlısının tescil ettirilmesinin kent açısından önemli olduğunu vurgulayan Bekan, "Şehir dışında bu tatlının adını duyan herkes çok merak ederek istiyor. İstanbul'a göndermek için şu an cennet çamuru hazırlıyorum." dedi.

Haberin Devamı

Muğla'nın Bodrum ilçesinden motosikletiyle Kilis'teki arkadaşını ziyarete Rıza Bagır ise cennet çamurunu ilk defa tattığını ve çok beğendiğini kaydetti.

Kilis halkının misafirperver olduğunu belirten Bagır, "Tatlıyla hiç aram yoktur ve yemeyi hiç sevmem ama cennet çamurunun tadı tatlıdan başka bir şey. Tatlı ama yorucu bir tadı yok. İlk defa tattığım bir lezzet ama mükemmel bir lezzet. Her şey çok güzel burada. Kilis, gayet güzel yaşanılabilir bir şehir. Yemekleri, tatlıları ve insanları güzel bir şehir. Aradığınız her şey burada." ifadelerini kullandı.

Hakan Türkoğlu da daha önce cennet çamuru tatlısını hiç duymadığını anlatarak, "Yapılışını gördük, tadına baktık. Çok değişik bir şey aslında, tadı mükemmel. Herkesin bu lezzeti tatması lazım." dedi.