Dünya Kim’den mektup var

Kim’den mektup var

19.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’dan ABD Başkanı Trump’a yönelik bir mektup Washington’a getirildi. Beyaz Saray, Trump ile Jong-un arasındaki ikinci zirvenin, şubat sonunda yapılacağını duyurdu

Kim’den mektup var

Kuzey Kore’nin en üst düzey müzakerecilerinden biri, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ikinci zirve öncesi, ABD’li yetkililerle buluşmak üzere Washington’a gitti. Pekin üzerinden Washington’a giden Kim Jong-chol, Kim’in yazdığı bir mektubu Trump’a götürüyor. Yonhap Haber Ajansı, Kim Jong-chol’un bugün Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla görüşmesinin beklendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

2. görüşme şubatta

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise, Trump ile Kim Jong-un arasındaki ikinci zirvenin, şubat sonunda yapılacağını duyurdu. Sanders, “Başkan Donald Trump, (Kuzey Kore’nin) nükleerden arındırılması ve şubat sonunda yapılacak zirve konusunda Kim Yong-chol ile bir buçuk saat görüştü” açıklamasını yaptı. Sanders, “Başkan, yeri daha sonra duyurulacak zirvede, Kim ile bir araya gelmeyi dört gözle bekliyor” ifadesini kullandı. Trump ile Kim Jong-un, ilk kez geçen yıl 12 Haziran’da Singapur’da bir araya gelmiş, zirvenin ardından iki lider, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Öte yandan Trump’ın, Kuzey Kore’nin nükleer tehdit olmaktan çıktığı yönündeki açıklamasına karşın, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pyongyang’ın ABD’ye karşı “olağanüstü tehdit” oluşturduğunu açıkladı. Trump’ın göreve geldikten hemen sonra Pentagon’a verdiği talimatla hazırlanan “Füze Savunma İncelemesi” adı verilen raporda, Kuzey Kore’nin hala nükleer bir tehdit olduğu belirtildi. Kamuoyuna açıklanan raporda, “Kuzey Kore ile barış için yeni bir yol bulunmasına rağmen Pyongyang, ABD’ye olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Birleşik Devletler tetikte kalmalı” değerlendirmesi yer aldı. Trump önceki gün Kuzey Kore’den söz etmeden, “Hedefimiz basit: ABD’yi hedef alan tüm füzeleri tespit ederek etkisiz hale getirmek, her yerde, her zaman” ifadesini kullanmıştı. Raporun Kim Yong-chol’un ABD’ye gelmesinin ardından yayımlanması dikkati çekti.