Dünya Kim’le görüşme kuyruğuna girdiler

Kim’le görüşme kuyruğuna girdiler

04.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son dönemlerin en popüler lideri haline geldi. Nitekim ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin’in ardından, Suriye Devlet Başkanı Esad da Kim’le görüşebileceğini bildirdi.

Kim’le görüşme kuyruğuna girdiler

Dünya, halen ABD Başkanı Donald Trump ile 12 Haziran’da yapacağı zirveyi bekliyor olsun, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmek istediğini belirtenlerin sayısı giderek artıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da, ağır yaptırımlar uygulanan bir diğer ülke olan Kuzey Kore’yi ziyaret etmek ve lideri Kim’le bir araya gelmek istediği bildirdi.

Haberin Devamı

Sputnik’in aktardığına göre Kuzey Kore’de yayımlanan “Rodong Sinmun” gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın, ülkenin başkenti Pyongyang’ı ziyaret edip Kim Jong-un’la görüşmek istediğini dile getirdi.

Tarihi belirsiz

Yeni atanan Kuzey Koreli diplomatlar için 30 Mayıs’ta düzenlenen bir organizasyonda konuşan Esad, Şam ve Pyongyang arasındaki dostane ilişkilerin temelinin babası Hafız Esad tarafından atıldığını hatırlattı, bu ülkeyle ilişkileri geliştirme sözü verdi. Esad, Güney ve Kuzey Kore’nin bir gün yeniden birleşeceğine olan inancını da dile getirdi.

Bununla birlikte Kuzey Kore devlet ajansı KCNA da, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Kim Jong-un ile bir araya geleceğini yazdı. Görüşme tarihiyle ilgili detay verilmezken, bu konuda Şam yönetiminden de resmi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Kim’le görüşme kuyruğuna girdiler

Randevu defteri kabarık

ABD Başkanı Donald Trump ile 12 Haziran’da Singapur’da görüşmesi gündeme gelen Kim Jong-un, son dönemde uluslararası arenada hayli popüler bir lider konumuna geldi. Nitekim Trump ile görüşmesine ilişkin hazırlıklar sürerken, Kim, geçtiğimiz Nisan ayında Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile sınırda bir araya gelmiş, daha sonra ikili, ikinci bir görüşme daha yapmıştı. Bununla birlikte söz konusu görüşmenin öncesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i ziyaret eden Kim Jong-un, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u Pyongyang’da ağırlamıştı. Lavrov, Kim’i Moskova’ya davet etmiş, böylelikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi de gündeme gelmişti.

Trump ise, bir ara söz konusu zirveyi iptal ettiğini açıklasa da, hemen ardından bu görüşmenini gerçekleşeceğini bildirmişti. Kim Jong-un ile planan görüşmenin 12 Haziran tarihinde Singapur’da gerçekleştirileceğini yineleyen Trump, Kuzey Kore liderinin sağ kolu olarak görülen Kim Yong-chol ile Oval Ofis’te bir araya gelmişti. Kim Yong-chol’un Washington ziyareti, kendisiyle görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “İki ülke arasındaki ilişkiler konusunda çok önemli bir zamandayız ve bu fırsatı kaçırmak üzücü olur” açıklamasının hemen ertesinde gerçekleşmişti.