Kırşehir Kırşehir'de Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Eğitimler Veriliyor

Kırşehir'de Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Eğitimler Veriliyor

01.02.2018 - 11:46 | Son Güncellenme:

.

Kırşehirde Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Eğitimler Veriliyor

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Eğitim planı doğrultusunda ‘Karbonmonoksit zehirlenmeleri’ eğitimleri veriliyor.
Çevre Sağlığı Teknisyenleri, Levent Yılmaz, Derya Arıkan, Nail Akkuyu ve Ali Adıgüzel tarafından verilen eğitimlerde ‘Karbonmonoksit zehirlenmeleri’ şehir merkezinde açılan stantlarda vatandaşa anlatılıyor.
Cami kahvehane ve iş yerleri gibi vatandaşların toplu bulunduğu yerlere ve mahalle başlarına broşür ve afişler asılırken el ilanları dağıtılarak vatandaşın bilinçlenmesi sağlanmaya çalışılıyor.
Olası zehirlenmelere karşı alınması gereken önlemleri anlatan Çevre Sağlığı Teknisyenleri, “Türkiye’de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan ‘lodos’ nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmekte”dedi.
Karbonmonoksit gazının ölüme nasıl neden olduğunu anlatan Teknisyenler, renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır karbonmonoksit. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur.
Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir.
Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı.
Kırşehir’de vatandaşın alması gereken önlemleri de anlatan Çevre Sağlığı birimi uzmanları, alınması gereken tedbirleri de hazırladıkları broşürle vatandaşa dağıttı.