Mevsiminde alınan domateslerden yapılan domates sos lezzetiyle ağzınızda hoş bir tat bırakırken, o domates sosundan yapacağınız Menemen ise ayrı bir lezzetli olacak. Ancak yaz mevsiminden kışa hazırlayabilecekleriniz bu kadar ile sınırlı değil.

Kışlık domates sos

Domatesin mevsimi gelmişken, bu lezzetli domateslerden kışa hazırlık yapmamak olmaz. Yazdan kavanozlara hazırlayacağınız domates sosu hem işinizi kolaylaştıracak hem de lezzetli…

Malzemeler:

5 kg Çanakkale domatesi
1 yemek kaşığı tuz
 

Yapılışı:

Domatesleri soyup, kabaca doğrayın ve büyük bir tencereye alın. 1 yemek kaşığı tuz ilave ederek sulanmaya başlayana kadar kaynatın. Daha sonra karıştırarak pişirmeye devam edin. 30 dakika boyunca kaynattığınız domatesler suyunu çekmeye başlayacaktır. Koyulaşmaya başlayınca blenderdan geçirerek 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Pişirdiğiniz domatesleri sıcak halde kavanozlara doldurun, ağzını sıkıca kapatın ve kaynar suda tutun. Ardından kavanozu temiz havlu üzerine ters çevirin ve 1 gün boyunca bu şekilde bekletin. Bir sonraki gün akıntı ve sızıntı olma ihtimaline karşı kapakları kontrol edin. Eğer kapaklar gerginse, şişme veya bombe yoksa bastığınızda oynamıyorsa domates sosu konserveniz tutmuş demektir. Sosunuzu makarna, menemen ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. 

Menemen

Hazırladığını domates sos ile menemen yapabilirsiniz. Domates sosunuz hazır da yoksa evde 2 adet domatesinizin olması da yeterli. İşte menemen tarifi: 
 

Malzemeler:

2 adet domates
4 adet biber
1 adet soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Kekik
Tuz

Yapılışı:

Zeytinyağını koyduğunuz tavaya ince ince doğradığınız soğanları ilave edin. Soğanlar piştikten sonra önce doğranmış biberleri ardından küp küp doğranmış domatesleri tavanın içine katın. 2 dakika pişirdikten sonra baharatları ekleyin. 2 dakikada baharatlarla pişirin yumurtayı çırpıp ekleyin ve pişirin. 

Evde kışlık turşu yapımı


 

Kışlık yiyecek hazırlıklarının bir bölümünü de turşu oluşturuyor. İşte evde turşu kurmanın püf noktası:

Malzemeler:

1 adet küçük beyaz lahana
10-15 adet sivri biber
4-5 adet kırmızıbiber
8-10 adet salatalık veya kornişon turşu
2-3 adet havuç
3-4 adet yeşil domates
1 adet küçük karnabahar
250 gr taze fasulye
Yarım su bardağı ayıklanmış sarımsak
Yarım su bardağı nohut
1 adet limon

Turşu suyu için:

1-2 çorba kaşığı limon tuzu
2 litre su
1 su bardağından biraz eksik salamura tuz
1,5 su bardağı üzüm sirkesi
 

Kışlık turşu yapılışı:

Tüm sebzeleri yıkayın. Beyaz lahanayı orta kalınlıkta doğrayın.
Sivri biberi ve kırmızıbiberi içlerine turşu suyunun girmesi için uçlarından kesin. 
Salatalıkların üzerinde bıçakla minik delikler açın.
Havuçları orta kalınlıkta halka şeklinde doğrayın.
Karnabaharı parçalara ayırın.
Yeşil domatesi ister bütün isterseniz bölerek kullanabilirsiniz.
Taze fasulyeyi ister bütün isterseniz bir kaç parçaya bölüp, kullanın.
Turşuyu yapacağımız bidonun veya kavanozun dibine nohudu koyun.
Karışık olarak sebzeleri kavanoza yerleştirin ve aralara sarımsak serpin.
Kavanozun kenarlarına önceden kesmiş olduğunuz limon dilimlerini yerleştirin.
Turşu suyu için bir kaba limon tuzunu, salamura tuzu, üzüm sirkesini, suyu koyun ve iyice karıştırın.
Hazırladığımız turşu suyunu sebzelerin üzerini geçecek şekilde kavanoza dökün ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın.

Karışık turşumuzu güneş görmeyen nemli olmayan bir ortamda saklayın.

Not: Yukarıdaki sebzeleri arzunuza göre ilave edebilirsiniz.

Nohutlu mantı ve erişte

Nohutlu mantı yazın bolca hazırlanıp, saklanır. Mantı hamurlarından kalan kenarlar da ince ince kesilip erişte haline getirilir.
 

Malzemeler:

1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kilo un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
1 kâse sarımsaklı süzme yoğurt
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
 

Yapılışı:

Un, yumurta, zeytinyağı ve suyla hamur tutulup dinlendirilir. Dinlenen hamur mantı için açılıp kare kare kesilir. Kesilen karelerin içine haşlanan nohut konup kapatılır. Hazırlanan nohutlu mantı tepsiye konup fırınlanır. Et suyu Tuzla kaynatılır. Kaynayan suya mantılar atılıp pişene kadar haşlanır. Daha sona servis tabağına alınan mantı üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı pul biber konularak servis edilir.
 

Not: Dilerseniz hazırladığınız nohutlu mantıyı hemen pişirmeyebilir ve buzluğunuzda saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun