Ekonomi Kısa mesajda taht savaşları!

Kısa mesajda taht savaşları!

11.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kısa mesaj yani SMS son üç yılda gerisine düştüğü anında mesajlaşma servislerinden tahtını geri almak için atağa kalktı.

Kısa mesajda taht savaşları

Geçen hafta tüm dünyada Rich Communication Services (RSC-Zengin İletişim Servisleri) lanse edildi. RSC, SMS’in yeni dünyaya ayak uydurmuş hali. Grup mesajlaşmasına, mesajlaşma uygulamalarında sohbeti, foto/video paylaşımını kolaylaştırıyor. Aynı zamanda üzerinde ödeme seçenekleri de olacak.

Haberin Devamı

İnternet tabanlı anlık mesajlaşma servisleri olan Whatsapp, Facebook Messenger, BİP, Viber, Tango gibi uygulamalar SMS’in tahtını fena şekilde sallamıştı. RSC, SMS’in bu servislere karşı atağı olarak görülüyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de

SMS sayısı her geçen yıl düşüyor. 2016 yılının ilk çeyreğinde atılan SMS sayısı 22.894 milyon, MMS sayısı ise 17.7 milyon civarında oldu.

Cazibesini yitirdi

Atılan kısa mesaj sayısı yıllar içinde dramatik bir düşüş gösteriyor. Ülkemzide, 2014 yılında 177.6 milyar olan SMS sayısı, 2014’de 124 milyara düştü. 2015 yılında ise 101 milyar adet oldu. İstatistiklerin de gösterdiği gibi SMS cazibesini önemli ölçüde yitiriyor. İlk SMS 1992 tarihinde atıldı. O tarihten beri önemli bir haberleşme aracımız olan SMS en zor günlerini yaşıyor. Durum böyle olunca operatörler de anında mesajlaşma servislerinin verdiği seçenekleri sağlayabilmek için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Mobil sektörün en büyük birliği GSMA, bu konu üzerinde 2008’den beri çalışıyor. Zengin İletişim Servisleri yani yeni SMS, şu anda 57 global operatör ve cep telefonu üreticisi firma tarafından destekleniyor. Türkiye’de bu hizmeti vereceğini ilk duyuran operatörler arasında Turkcell ve Vodafone var. General Mobile da cep telefonlarının uyumlu olduğunu belirtti. Alcatel, Asus, HTC, LG, Lenovo, Samsung ve ZTE de bu listede yer alıyor.

Ödeme yolda

Yeni dönemde akıllı telefonu olanlar normal SMS’leri daha farklı özelliklerle gönderiyor olacak. RCS, şu anda operatörlerin sunduğu SMS servislerini zenginleştirecek. Artık anlık mesajlaşma hizmetlerinde yapılan her türlü kolaylık SMS’e de gelecek. Operatörler bu gelişme üzerine yeni katmadeğerli servisler geliştirme peşinde. Ödeme hizmetleri, sohbetli ticaret bunlar arasında. Zengin SMS’i telefonunuzda kullanabilmek için iOS ya da Play Store’dan operatörünüzün belirttiği uygulamayı telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Bu uygulamayı indirince yeni SMS hizmetiniz de değişecek.

Yeni inovatif özelliklerin aboneleri ne kadar cezbedeceği bilinmiyor. Çünkü SMS’in en büyük rakibi Whatsapp’ın 109 ülkede 1 milyar kullanıcısı var. Yeni kullanıcı hedefi de 600 milyon. Bir günde ise 42 milyar mesaj bu platformdan atılıyor. Operatörlerin bu hamleyi, anlık mesajlaşma servislerinin kullanımının bu kadar yaygınlaşmasına izin vermeden daha önce yapmaları gerektiği de çok açık...

Haberin Devamı

Video görüşmesi ve chat yapılacak

Zengin İletişim Servisleri sonrasında SMS’le yapılabilecekler şöyle:

- Adres defterine anlık durum bilgisi, mesajı ve ikonu eklenecek
- Adres defteri daha geliştirilecek
- Video görüşmesi yapılabilecek
- Normal bir telefon konuşması görüntülü konuşmaya dönüştürülebilecek
- Dosya paylaşılabilecek
- Aramadan önce mesaj gönderilebilecek
- Chat yapılabilecek

Cepten bayramlaştık...

Turkcell, arife ve Ramazan Bayramı’nı kapsayan 4-7 Temmuz tarihleri arasında şimdiye kadarki en fazla iletişim trafiğini yaşadığını açıkladı. Turkcell’lilerin bu yılki data kullanımı rekor seviyeye ulaşarak 7 milyon GB oldu. En fazla data kullanımın yapıldığı ilk 10 il ise sırasıyla İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Ankara, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Mersin ve Aydın.

Turkcell müşterileri bayram boyunca sevdikleriyle tam 1.3 milyar dakika konuşurken, 769 milyon SMS gönderdiler. Ses, SMS, data kullanımının en fazla olduğu ve iletişimin en fazla yaşandığı il ise yine İstanbul oldu. Bayramda en çok konuşan 10 il ise sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Mersin, Diyarbakır, Kocaeli, Adana, Balıkesir olarak kaydedildi.
Bayram sevincini tüm dünyaya yayan Turkcell’liler, 4 günlük bayram tatili boyunca yurt dışıyla toplam 5 milyon dakika konuştu.

Windows 10’a güncelleme

Dünya çapında 350 milyonu aşkın bilgisayarda kullanılan Windows 10 işletim sistemine yeni güncelleme 2 Ağustos’ta geliyor. Birçok yenilik ve geliştirme içeren Yıldönümü Güncellemesi, Windows 10 yüklü bilgisayarlara ücretsiz olarak yüklenebilecek.

Windows 10 tabanlı tüm cihazların ücretsiz Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi 2 Ağustos’ta kullanıma sunuluyor.
Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi’nin yeni özellikleri şöyle: “Windows Ink ve Cortana’nın temel özelliklerden biri haline geldi. Microsoft Edge daha hızlı, daha erişilebilir ve güç etkinliği artırılmış bir tarayıcı deneyimi sunuyor.
Bireyler ve işletmeler için gelişmiş güvenlik özellikleri var. Yeni oyun deneyimleri ve modern sınıf uygulamaları yer alıyor.”