Gündem Kısırlığa karşı domates ve nar!

Kısırlığa karşı domates ve nar!

06.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pek çok hastalığın nedeni olarak gösterilen beslenme bozuklukları erkeklerin üreme hormonlarını da etkiliyor. “Sadece kadının değil çocuk sahibi olmak için erkeğin de beslenmesine özen göstermesi gerekiyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağcıl Yetim’e göre aşırı yağlı beslenme kısırlığa yol açabilir. Dr. Yetim’in önerisi, likopen kaynağı domates ve nar tüketimini artırmak.

Kısırlığa  karşı domates ve nar

Yrd. Doç. Dr. Çağcıl Yetim’in çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere yönelik önerileri şöyle: “Çok yağlı beslenmek, erkeklerde beyaz yağ dokusunu çoğaltarak kısırlık riskini artırıyor.

‘Domatesi pişirin’

Sperm hareketlerini hızlandıran besinleri tüketmek kısırlık riskini azaltıyor. Bu besinlerden bazıları nar ve domates. Çok güçlü bir antioksidan içeren domatesteki likopen pigmenti, çocuk sahibi olma şansını da artırıyor. 12 hafta boyunca günde 30 mg likopen içeren domates suyu içen erkeklerin sperm hareketlerinin arttığı son yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Domatesin pişirilmesi içeriğindeki likopen oranını artırır. Likopen yağda çözündüğü için yağ onun sindirim sistemi tarafından emilmesini büyük ölçüde artırır. Nar ve nar suyu yüksek oranda antioksidan içermesi nedeniyle sperm sayısı ve hareketliliğini artırır.”