Dünya Kıstırılan DEAŞ’tan Musul taktikleri...

Kıstırılan DEAŞ’tan Musul taktikleri...

17.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’da operasyon hazırlıkları son aşamaya gelirken, DEAŞ, kentteki varlığını korumak için yeni taktikler geliştiriyor. Tutuklu DEAŞ’lılar serbest bırakılırken, tünellerle militanların Musul’a gönderilmesi hedefleniyor

Kıstırılan DEAŞ’tan Musul taktikleri...

Musul’u IŞİD’den kurtarmaya yönelik operasyonun hazırlıkları tamamlanırken, DEAŞ, kenti korumak için bir dizi taktiksel önlem almaya başladı.

Haberin Devamı

Savaşa hazırlanan DEAŞ, daha önce sigara içme, sakal kesme, yasaklı kıyafetleri giyme gibi suçlardan tutukladığı onlarca örgüt üyesini serbest bıraktı. ABD medyasına konuşan bazı Musul sakinlerinin, DEAŞ’ın, yaralı militanları Suriye’nin Rakka kentine göndermeye karar verdiğini söyledikleri ifade edildi.

DEAŞ’ın Musul’da bir tünel ağı kurduğu ve motosikletlerin rahatlıkla ilerleyebileceği genişlikteki tünellerin köylerden Musul’a geçişi kolaylaştıracağı ifade edildi. DEAŞ’ın kentin doğu yönüne 12 farklı tünel kazdığı vurgulanırken, bu tüneller sayesinde operasyona katılacak güçlerin ilerleyişini yavaşlatmayı hedeflediği ve kendi militanlarını tünellere gizlemeyi planladığı ifade edildi.

Kentte sıkışan halkın da tünellerin yapım aşamasında yer almak zorunda kaldığı kaydedildi. Musul’daki güvenlik kaynakları, örgütün geliştirdiği taktikler arasında, roketlerde akrep kullanımı, hayvanlara bomba bağlayarak mevzilere sürme, bombalı akaryakıt tankerleriyle saldırı, hardal, oksijen ve klor gazlı saldırılar ve çocuk canlı bombalar olduğunu iddia etti. DEAŞ’ın camiler aracılığıyla şehirde yaşayanlara Musul’u terk etmemeleri yönünde anonslar yaptığı da bildiriliyor.

Haberin Devamı

Moralleri bozuk!

Öte yandan, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul sorumlusu Helo Pencewini, Rudaw haber sitesine yaptığı açıklamada, “Aldığımız bilgilere göre DEAŞ’lılarda ciddi moral bozukluğu var. Çünkü Musul’da kaybedeceklerinin yüzde 100 farkındalar” ifadelerini kullandı.

Musul kent merkezinde tahmini olarak 5-6 bin DEAŞ’lı olduğunu belirten Pencewini, bunlardan yalnızca 1000 tanesinin savaşacak durumda olduğunu vurguladı. Rudaw’ın, DEAŞ’a ait olduğunu söylediği bir belgeye dayandırdığı haberinde de, örgüt, üst düzey sorumlularına, “cepheleri boşaltmayı düşünen ya da kaçmayı planlayan her örgüt üyesinin öldürülmesinde tereddüt etmemeleri” yönünde talimat gönderdi. Öte yandan, DEAŞ’ın, operasyonlar sırasında güvenlik güçlerine teslim olma niyetindeki örgüt üyelerinin infaz edilmesi yönünde karar aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Musul’da havadan broşür yağdı

Irak ordusu, Musul operasyonu öncesi, şehirde yaşayanların üzerine havadan “Zafer zamanı geldi” yazılı on binlerce broşür dağıttı. Operasyon sırasında halkın alması gereken önlemlerin yer aldığı broşürlerde, Musul halkından, pencerlerinin çerçevelerini güçlendirmeleri ve hava saldırılarında bomba düşen yerlerin çevresine en az bir saat gitmemeleri, zorunlu olmadıkça araç kullanmamaları isteniyor. Irak ordusu, daha önce de gerek Musul’da gerekse de daha sonra DEAŞ’tan geri alınan kentlerde havadan benzer broşürler dağıtmıştı.

Bağdat’ta intihar saldırısı: 4 ölü

Dünya, Musul’a yönelik operasyonu konuşurken, Irak bombaların hedefi olmaya devam ediyor. Başkent Bağdat’ta Kerbela olayını anmak için kurulan yas çadırına yönelik düzenlenen intihar saldırısında 4 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralandı. DEAŞ, sosyal medya hesaplarından saldırının sorumluluğunu üstlenirken, benzer saldırılar sürecek sinyali verdi. Önceki gün de Bağdat’ta Şii’lere ait taziye çadırıları hedef alınmış, gerçekleşen iki saldırıda ölü sayısı 55’i geçmişti.