Gündem Kitap fuarında 2 bin imza günü

Kitap fuarında 2 bin imza günü

08.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

34. İstanbul Kitap Fuarı, dün düzenlenen törenle açıldı. Onur Çizeri’nin Tan Oral, Onur Konuğu ülkenin ise Romanya olduğu fuarın ilk gününde birçok ödül verildi

Kitap fuarında 2 bin imza günü

Bu yıl 34’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dün Beylikdüzü fuar alanında bulunan Karadeniz Salonu’nda düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Onur Çizeri’nin Tan Oral olduğu ve ‘Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak’ temasıyla okurlarla buluşan fuarın açılış törenine, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ve fuarın bu yılki Onur Konuğu Romanya’nın Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Mattei Ioan katıldı.

Haberin Devamı

Festivalin açılışında konuşan TÜYAP İletişim Müdürü Cemran Öder, yurtiçi ve yurtdışından 750 yayınevinin, 30 ülkeden onlarca yazarın katılacağı fuarda düzenlenecek imza günleri sayısının 2 bine yakın olduğu bilgisini verdi. Öder fuarda bu yıl 100. doğum yıldönümleri nedeniyle Aziz Nesin, Haldun Taner ve Melih Cevdet Anday’ın panel, söyleşi ve benzeri etkinliklerle anılacağını duyurdu.

Dünyanın 11. en büyüğü

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin, dünyanın en büyük 11. yayıncılık sektörüne sahip olduğunu söyledi. Kurulacak yeni hükümete de çağrıda bulunan Celal, yayınlama özgürlüğü ve korsanla mücadele olmak üzere iki temel sorunları olduğunu belirtirken, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun artık meclis gündemine gelmesini talep ediyoruz,” dedi.

Haberin Devamı

Fuarın bu yılki Onur Konuğu Romanya adına konuşan Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Mattei Ioan, Romanya ile Türkiye arasındaki sosyo-ekonomik ilişkilerin iyi olduğunu söylerken, “Kültürel etkileşimin geleceğinin parlak olduğunu ispatlamış bulunuyoruz,” dedi.

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Dursun, “Son günlerde meydana gelen olaylar varken, fuar tam da zamanında hayata gülümseyerek bakmamızı, tekrar kitabı hatırlamamızı, silah yerine kitaba sarılmamızı sağlayacağı için çok büyük memnuniyet duyuyorum,” dedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Okuma alışkanlığı sadece bireysel değil, toplumsal açıdan da bir gelişmişlik kıstası olarak dikkate alınmaktadır,” dedi. Şahin, geçen yıl 500 bin kişinin fuarı ziyaret etmesiyle ilgili olarak, “İstanbul’un nüfusu 15 milyon. 500 bin ile yetinmek mümkün değil,” tespitini yaptı.

Rumen kültürü fuarda

Konuklar açılışın ardından ‘Size bazı sözcükler borçluyuz’ sloganıyla fuara katılan Romanya ulusal standı açılışına geçtiler. Romanya temsilcisi Ioan eşliğinde standı dolaşan Dursun ve Şahin, Romanya’nın ünlü şefi Mircea Dinescu’nun ikram ettiği geleneksel yemeklerden tattı ve Rumen şarkılarını dinledi. Fuarın ilk dört günü açık olacak stantta, 12 yazar, 2 moderatör ve 2 çevirmen eşliğinde Romanya’nın önde gelen yayınevleri tanıtılacak.

Haberin Devamı

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında, fuarın son günü 15 Kasım Pazar günüyse saat 19.00’a kadar ziyaret edilebilecek.

‘Şiir hükmen galibiyettir’

Kırmızı Kedi Yayınları’nın Sivas Katliamı’nda öldürülen şair Metin Altıok adına 2008’den beri verdiği Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi ‘Atların Uykusu’ kitabıyla Salih Bolat oldu. “Roman sayıyla maçı alır, öykü nakavtla, şiir ise hükmen galibiyettir,” diyen Bolat, jüri üyelerine teşekkür ederek kitabından “Ceza” şiirini okudu. Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı’nın da katıldığı, büyük ilgi gören törende şair Haydar Ergülen, Altıok’un hayatı ve şiirleri üzerine konuşurken, geçtiğimiz bir ay içinde kaybettiğimiz şairler Gülten Akın ve Sennur Sezer de müzik dinletisi ve sözleriyle anıldı.