Gündem Kıyıdan köşeden Moda’ya sanat sızdı

Kıyıdan köşeden Moda’ya sanat sızdı

04.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un tarihi semtlerinden Moda, yarından itibaren ‘Mahallede Karşılaşmalar’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi semtin çeşitli mekânlarını çağdaş sanatla buluşturuyor

Kıyıdan köşeden Moda’ya sanat sızdı

İstanbul’un en eski semtlerinden Kadıköy Moda, kültüre ve sanata ev sahipliği yapmış bir semt olarak geçmiştir. Bugün de bu ruhu sanat mekânları, atölyeler, konser ve tiyatro salonlarıyla korur. Moda, yarından itibaren tam 10 sanatçının, 10 farklı mekân için ürettiği eserleri ağırlayacak. 17 Mayıs’a dek sürecek ‘Red Bull Art Around’ adlı sergi sayesinde Moda’nın sokakları ve çeşitli mekânları güncel sanat eserleriyle dolu bir açık hava müzesine dönüşecek.

Haberin Devamı

Küratörlüğünü Amira Akbıyıkoğlu’nun üstlendiği ‘Mahallede Karşılaşmalar’ temasıyla gerçekleşecek etkinlikte izleyiciler ellerine proje için hazırlanmış birer harita alacak ve semtteki sanat eserlerini keşfe çıkacak.

Geçmişle diyalog

Sergiyi hazırlama süreçlerini “Moda’ya yayılacak eserlerin semtten rol çalmadan ve bağırmadan semte dağılması önemliydi” diyerek anlatan Akbıyıkoğlu, sergideki eserlerin Moda’nın geçmişiyle bağ kurduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Sergideki bir bölüm eser Moda’nın geçmişiyle diyaloğa giriyor. Mesela Onur Atay’ın ‘İfraz’ projesi bir mimari bellek projesi. Moda’da ifraz eyleminin uygulandığı ilk arsalardan biri olan Rıza Paşa arsası üzerinden, semtin dününü ve bugününü bir araya getiriyor. Özge Topçu’nun altın varakla yazılmış apartman tabelalarından yola çıktığı yerleştirmesi ve Hera Büyüktaşçıyan’ın kilisedeki eksik vitrayları tamamladığı müdahalesi de bir şekilde hep semtin hafızasıyla ilişkili.”

Haberin Devamı

Sergide Cem Dinlenmiş’in katkısıyla oluşturulan Moda’yla ilişkili bir kartpostal serisi, Hacer Kıroğlu’nun aynı çizgisel hareketi yineleyerek ürettiği karakalem deseni ve Berk Çakmakçı’nın ses yerleştirmesi de yer alıyor. Akbıyıkoğlu, sergideki eserlerin güzargahını, “Bunların dışında İrem Günaydın’ın direklere yayılan flamalarını sergi rotası boyunca çeşitli reklam direklerinde takip edebileceksiniz. Rota Kadıköylü Esk Reyn’in duvar boyaması ve Nihat Karataşlı’nın havuza yerleşen heykeli ile son bulacak” diyerek tanıtıyor.

Haritadan takip

Küratör, serginin amacıyla ilgili olarak ise “‘Red Bull Art Around’ ile Moda’daki çatlaklardan, açık kapılardan ve kullanılmayan kıyı köşe mekânlardan yararlanarak izleyicilerin ve semt sakinlerinin yürüyüş rotasına ve gündelik hayatına sızmayı amaçladığımızı söyleyebilirim” diyor. Sergi, eline harita alıp sanat eseri bulmak isteyen sanatseverleri bekliyor.