Gündem Kızıma ikinci kez can verdim

Kızıma ikinci kez can verdim

09.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nergiz Basütçü, gebelik sürecinde rahatsızlığına rağmen bebeğini dünyaya getirdi. Bebeğine karaciğerinden verdiği parçayla ikinci kez can veren Basütçü, ‘Onu hayatta tutmak için gerekirse tüm organlarımı veririm’ dedi

Kızıma ikinci  kez can verdim

Gebelik sürecinde tespit edilen safra yolları rahatsızlığına rağmen bebeğini dünyaya getirmeye karar veren Nergiz Basütçü, 15 aydır hastane odasında büyüttüğü bebeğine, karaciğerinden verdiği parçayla ikinci kez can verdi.

Haberin Devamı

Hasan ve Nergiz Basütçü çiftinin ilk bebek sevinci hamileliğin 6’ncı ayında saptanan bir rahatsızlıkla gölgelendi. Doğacak bebeği için hazırlıklar yapan genç anne, kontrole gittiğinde bebeğinin safra yollarında sorun olduğunu öğrendi. Rahatsızlığın doğum sonrasında da ilerleyeceğini belirten doktorlar, anneye gebeliğin sonlandırılması önerisinde bulundu.

Ancak 20 yaşındaki Nergiz Basütçü, doktorların uyarısına rağmen çocuğunu dünyaya getirmeye karar verdi. Normal doğumla dünyaya gelen bebeğe Basütçü çifti Seher adını koydu. Bebeğini kucaklayıp evlerine gitmeyi hayal eden çift, bebeğin bağırsaklarındaki genişlik ve safra yolları yetmezliği (bilieratrazi) nedeniyle hastaneden bir türlü çıkamadı. Yeni doğan bebekleriyle hastanede geçen ilk 4 ayda minik Seher’e önce bağırsak daraltma ameliyatı daha sonra da safra yolları ameliyatı yapıldı.

Haberin Devamı

Uygun organ beklendi

Çift, 4 ay sonra taburcu edilen minik Seher’le evlerine döndü. Ancak evde geçen birkaç günün ardından, yüksek ateş, kusma, ishal nedeniyle tekrar hastaneye getirilen Seher’de sarılık tespit edildi. Yapılan tetkiklerde safra yolları yokluğuna bağlı olarak karaciğer yetmezliğinin geliştiği belirlenirken, doktorlar, sarılığın karaciğer yetmezliğine bağlı geliştiğini belirterek aileye bir an önce karaciğer nakli yapılması gerektiğini söyledi. Nakil için Seher’in biraz daha büyüyüp kilo alması beklenirken diğer yandan da kadavradan organ bulunması için organ bağışı birimlerine başvuru yapıldı. Ama Seher ameliyata hazır hale gelmesine rağmen uygun bir karaciğer bulunamadı.

Kızlarının bir an önce sağlığına kavuşmasını isteyen çift ise kendileri donör olamaya karar verdi. Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı’dan randevu alan Basütçü çiftinden anne Nergiz Basütçü’nün doku ve kan uyumu, nakil için yeterli bulundu. Prof. Dr. Acarlı ve ekibi tarafından annenin karaciğerinden alınan parça, minik kızı Seher’e nakledildi.

‘Geçimimizi sağla’

Nakilden yaklaşık iki hafta sonra taburcu edilen 15 aylık Seher, yaşıtları gibi sağlıklı büyümenin mutluluğunu yaşıyor. Kızına ikinci kez can veren anne Basütçü ise “Kadavradan organ bulunması için başvurduk. Ancak ülkemizde organ bağışı yeterli düzeyde olmadığı için bir türlü bulunamadı. Eşimle kendi karaciğerimizi vermek istedik. O süreçte eşime ‘Sen çalışmaya devam ederek evimizin geçimini sağla. Önce tetkikler bana yapılsın’ dedim. Uyumlu çıktı ve kızımı ikinci kez dünyaya getirdim. Kızım şu an yaşıtları gibi beyaz oldu, onlar gibi büyüyecek. Kızımı hayatta tutmak için gerekirse bütün organlarımı veririm” diyor.

Haberin Devamı

‘Bağışlarda daha duyarlı olunmalı’

Minik Seher’e nakli yapan ekip başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı Türkiye’de yeterli derecede organ bağışı olmadığı için canlıdan nakil yapmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, “Seher kızımız doğuştan karaciğer yetmezliği hastasıydı. Bu nedenle 15 ayını hastanede geçirmek zorunda kalmış. Tek çaresi karaciğer nakliydi. Annesinden alınan küçük bir parça karaciğer nakil yapılarak bu hastalıktan kurtuldu. Ülkemizde organ bağışı konusunda insanlarımızın daha duyarlı olması gerekir. Çünkü bir gün herkese organ lazım olabilir” dedi.

Yazarlar