Cinsel Sağlık Klamidya nedir?

Klamidya nedir?

09.12.2015 - 17:00 | Son Güncellenme:

Klamidya yaygın görülen, kolayca tedavi edilebilen, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Klamidya nasıl bulaşır, klamidyadan korunma yolları ve klamidyada tedavi yöntemi nedir?

Klamidya nedir

Kadınlarda görülen klamidya genellikle belirti vermez. Bazı kadınlarda sistit, vajinal akıntıda değişiklik ve karnın alt kısmında ağrı ile ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Tedavi edilmezse pelvik ağrıya, ilişki sırasında ağrıya ve regl harici kanamaya yol açabilir.

Rahme sıçraması mümkündür ve Pelvik İnflamatuar Hastalığa neden olabilir. Pelvik İnflamatuar Hastalığı dış gebelik ve düşüklerin temel sebebi olarak bilinir.

Erkeklerde klamidya penisten üretral akıntı gelmesine yol açar. Ayrıca idrar kesesinden penisin ucuna giden ve testislerden penise giden kanallarda da iltihap görülebilir. Belirtiler iyileşse de hastalık ilişkiye girilen partnere geçebilir.

Klamidya, korunmasız vajinal seks, anal seks, korunmasız oral seks veya enfeksiyonlu bir partnerle genital temas sonrası bulaşır.

Klamidyada komplike olmayan enfeksiyon genellikle azitromisin ve doksisilin gibi antibiyotikler kullanılarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

Klamidyadan korunmak için prezervatif kullanmak etkin bir çözümdür.

Yazarlar