Samsun Klima Çarpmasına Dikkat

Klima Çarpmasına Dikkat

20.07.2017 - 10:36 | Son Güncellenme:

.

Klima Çarpmasına Dikkat

Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın, kısmi felçlere maruz kalmamak için klimanın karşısında durulmaması gerektiğini söyledi.
Makine Mühendisi Nail Yolaydın, klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Günümüzde klimaların hiçbir mühendislik hizmeti verilmeksizin marketlerde bile satılmakta olduğuna dikkat çeken Nail Yolaydın, “Unutmamalıyız ki klima bir soğutma cihazı değil iklimlendirme cihazıdır. Klimaların, uzman kişiler nezaretinde seçimi, montajı ve bakımı yapılmalıdır. Yanlış seçim yüzünden klimalar; enerji sarfiyatına ve en önemlisi sağlık problemlerine sebebiyet vermektedir. Odanın alanına ya da hacmine göre klima kapasitesi seçimi yanlış bir uygulamadır. Bir oda için klima kapasitesini belirlemek bir mühendislik hesabıdır. Bu hesaplamalar odadaki cam yüzeylerin miktarına, duvarların yalıtımlı olup olmadığına, hatta odanın yönüne bakılarak yapılmaktadır. Bu etkenlere bağlı olarak klima kapasiteleri ciddi anlamda değişmektedir” dedi.
Klima kullanımında öncelikle doğru ayarların yapılması gerektiğinin altını çizen Yolaydın, “Yaz ayları için uluslararası standartlarda önerilen değerler 22 ile 25 santigrat derece arasındadır. Burada üst değere yakın ayarları seçmek sağlık açısından önemlidir. Sıcak ortamlardan soğuk ortamlara ani girişlerin soğuk çarpmalarına, hatta kısmi felçlere neden olabileceğinden sıcaktan bunalmış olunsa dahi, soğuk ortama girildiğinde hemen klimanın esintisinin önünde durulmaması gerekmektedir. Kumandayı 18 C’ye ayarlamak, klimanın ortam sıcaklığını çok uzun sürelerde ve zorlanarak bu sıcaklığa indirmeye çalışacağından enerji sarfiyatının artmasına neden olacak. Arabaları klimaları çalıştırmadan önce camları açarak, bir süre açık tutmanın içeride oluşan sıcak havanın hızlıca tahliyesi sağlanmalıdır ve araç klimalarında da termostat değeri 22 C civarı olmalıdır. Klimaların kullanımından dolayı oluşan yoğuşma suları, binalarda herhangi bir nem problemine sebep olmayacak şekilde uzaklaştırılmalıdır. İş yerlerimizde, evlerimizde ve taşıtlarımızda kullandığımız klimaların ve tesisatlarının düzenli olarak periyodik bakımı ve temizliği yapılması insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Tüketicilerimizin gerek sağlıkları gerekse ekonomileri için satın alacakları klimaların seçimini mühendislik firmalarındaki uzman mühendislere yaptırmaları, klimalarda ’CE’ işaretinin bulunmasına dikkat etmeleri, satış sonrası hizmet ağı geniş olan markaları tercih etmeleri kendileri açısından fayda sağlayacaktır” diye konuştu.