Genel Sağlık Klima mikrobu hasta ediyor

Klima mikrobu hasta ediyor

03.07.2015 - 14:03 | Son Güncellenme:

Bunaltıcı sıcaklardan kaçmak için çareyi bakterilerin ürediği bakımsız klimalarda arayanlar zatürre gibi ağır hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Klima mikrobu hasta ediyor

Özellikle plazalar, iş merkezleri ve otel gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinin su depolarında çoğalan bakteriler yüksek ateş, üşüme-titreme, kas ağrıları ve baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Lejyonella bakterisinin neden olduğu zatürre özellikle yaz aylarında daha sık görülüyor. Klimalar ve büyük binaların soğutma sistemleri bu bakterin üremesi için uygun ortam sağlıyor.

Bakteriler durgun sularda, paslı ve nemli ortamlarda üredikleri için insanlara iyi temizliği yapılmamış klimalardan, banyolarındaki havalandırma borularından veya otobüs klimalarından bulaşabiliyor. Bu su sprey gibi dağılarak su damlacıkları halinde havaya saçılıyor. Bu damlacıklar solunum yoluyla alınarak akciğerlere girip zatürreye yol açabiliyor. Lejyonella bakterisi açık havadaki durgun sularda üreyemiyor çünkü hemen havada dağılıyor.

Lejyoner Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında zatürre olarak bilinen bu hastalığın kuluçka dönemi 2-12 gün arasında değişiyor. Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Yüksek ateş, üşüme-titreme, kas ağrıları ve baş ağrısı ile başlayıp, daha sonra öksürük, bazen kanlı olmak üzere balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bilinç bulanıklığı gibi şikayetler ile bu hastalık kendini gösteriyor.

Haberin Devamı

Bazı hastalarda böbrek ve karaciğer yetmezliği ve akciğer ödemi de gelişebiliyor” dedi. Bu bakterinin neden olduğu rahatsızlık gribal bir enfeksiyon gibi geçebiliyor. Kişi bunu fark etmeyebiliyor. Zamanında Tedavi Edilmez ise Ölüm ile Sonuçlanabiliyor! Zatürre, eğer zamanında tedavi edilemezse ölüm olasılığının yüksek seviyelere çıkabileceğini önemle belirten Dr. Beykal; “Özellikle erkekler, sigara içenler, alkolikler, kronik kalp, akciğer ve böbrek hastalığı olanlar ve şeker hastalarında daha sık görülüp ve daha ağır seyredebiliyor” dedi.

Teşhis için bazı kan testleri, balgam kültürü ve antibiyogramı ayrıca akciğer filmleri çekiliyor. Teşhis konulduktan sonra uygun antibiyotikler ile tedavi edilebiliyor. Sonu ölümle sonuçlanabilecek bu hastalığa yakalanmamak için klima temizlik ve bakımlarının her yıl düzenli ve ciddi olarak yapılması, bakteri filtresi kullanılması ve klimaların üflediği havaya direk maruz kalınmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Ayrıca klimaların hayatımıza bu kadar çok girdiği günümüzde ateş, öksürük gibi şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerekiyor. Bu belirtiler zatürre başlangıcı olabiliyor.

Yazarlar