Ekonomi Klinik oteller geliyor

Klinik oteller geliyor

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye sağlık turizminden yıllık ortalama 5 milyar dolarlık gelirini ikiye katlamak için, “klinik oteller” projesini hayata geçiriyor.

Klinik oteller geliyor

Sağlık Bakanlığı, termal turizm, medikal SPA, estetik operasyonlar, diş tedavileri ile yaşlı ve engellilerin kronik rahatsızlıklarına çare bulmak amacıyla yaptıkları seyahatlerin rotasını Türkiye’ye çevirmek için harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, sahil turizminde milyar dolarlar kazandıran 5 yıldızlı otelleri, sağlık turizminin de merkezine oturtacak. Bu çerçevede bakanlık; 50 yatak ve üstü kapasitede hizmet veren otellere, konaklamalı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak sağlık hizmeti verebilmelerinin önünü açacak yeni bir yönetmelik hazırladı.

Haberin Devamı

5 yıldızlı hastane olacaklar

Başbakanlığa gönderilen ve yakın bir tarihte yaymnlanarak yürürlüğe gireceği belirtilen yönetmelikle, kayak merkezlerindeki otellerden sahil şeritlerindeki otellere kadar, uygun şartları taşıyan her otel, aynı zamanda 5 yıldızlı bir hastane olarak sağlık hizmeti verebilecek. Bu otellerde doktor, hemşire, sağlık çalışanı istihdam edilecek.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TBMM’deki özel sohbetinde sağlık kuruluşlarının da otellerle anlaşarak bu uygulamaya başlayabileceğini belirterek yasa hazırlığı yapıldığını kaydetti.

30 milyon sağlık turisti

Bakan Demircan şu bilgileri verdi:

- “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2015 verileri her yıl 30 milyon insan sağlık ülke dışına çıktığını gösteriyor. Sağlık Turizmi için harcanan para yıllık 500 milyar dolar. Biz bu pastanın, tam rakam yok ama 5 milyar dolarını alabilmişiz. Aslında Türkiye’nin çok daha güçlü bir kapasitesi var.

Haberin Devamı

- Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, bu potansiyeli bildiği için 2018-2019 için, 10 milyar dolar gelir hedefi koydu. Biz de bu amaçla harekete geçtik. Özetle her iki düzenlemede şunları söylüyoruz: Mesela bizim turizm sezonumuz 7 ayda bitiyor. 5 aylık sürede aynı otelin içinde fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü açılabilir. Antalya’da bir oteliniz var mesela, bütün kışı boş geçiyor. Otelde bir fizik tedavi merkezi oluşturulabilir. Mesela kışın diyelim ki kayak turizmi olan bir yer. Yazın boş yayla konumunda. Yayla isteyene de fizik tedavi için buyursun buraya gelsin.”