Gündem Klonlanmış telefon için çözüm nedir?

Klonlanmış telefon için çözüm nedir?

26.04.2018 - 15:17 | Son Güncellenme:

Telefonunuz aniden kapanıyor ve açılmıyor mu? ‘Bir ay içinde telefonunuz kapanacaktır’ gibi bir mesaj mı aldınız? Öyle ise telefonunuz klonlanmış olabilir. Telefonunuzun IMEI numarası çalındıysa bu gibi sorunlar görülmektedir. Derin bir nefes alın. Çözümü çok basit.

Klonlanmış telefon için çözüm nedir

Klonlanmış telefon
Klonlanma denince akla ilk gelen Koyun Dolly olabilir. Ancak telefonlarda durum biraz daha farklı. Zaten birbirinin aynısı olan telefonlar tasarım olarak klondur.Fakat onları ayırt eden şey seri numarası benzeri olan IMEI numaralarıdır. Eğer bu numara çalınırsa firma dışında üretilen çakma ürünlere entegre edilebilir.

Bu gibi sorunların yaşanmasının tek sebebi ülkeye sokulan kaçak telefonlardır. Orijinal üründen kat kat daha ucuza satılan bu ürünler, haliyle orijinalleri kadar kaliteli, sağlam, dayanıklı ve teknolojik değillerdir. Ve yasal izinleri de yoktur. Bu yüzden yasal izni olan bir telefonun kimliğine ihtiyaç duymaktadırlar.

Bu telefonlara kimlik bulabilmek için gidilen ilk ve en kolay yöntem eski bir telefonun kimliğini ele geçirmektir. Köşe başı telefon satıcılarında ‘eski telefonlarınız alınır’, hurda telefon alınır’ gibi yazılar görebilirsiniz. Telefon kimlikleri eski oldukları için tespiti kolay olabilmektedir. Bu yüzden cazip olan kimlikler, yeni telefonların kimlikleridir.

Bu telefonların devlete çok büyük maddi zararları olabilir. ‘Bana zarar gelmez’ diyebilirsiniz. Fakat yanlışlıkla klon bir IMEI numaralı kaçak telefon alırsanız başınız ağrıyabilir. Bu yüzden güvenilir bir yerden faturalı olarak telefon almaya dikkat edilmesi gerekir. Eğer ikinci el cihaz alınacak ise ürünün faturası ve orijinalliği kontrol edilmelidir.

Bu ürünler maalesef ülkemize kaçak yollarla sokulmaktadır. Tespit edilen birden fazla aynı IMEI numaralı cihaz olduğunda, tüm bu cihazlar Mobil Cihaz Kayıt Sistemi tarafından kapatılmaktadır. Eğer sizin de telefonunuz klonlandıysa bu sorunla karşılaşmanız normaldir.

Çözümü basit. Eğer orijinal ürün aldıysanız korkmayın. Yapmanız gereken tek şey ürünü aldığınız satıcı ile iletişime geçmektir. Onlar da sizin faturanızı üretici firmada teyit ettikten sonra, ülkemizde bulunan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden gerekli izinleri yapılır ve telefonunuzu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Telefonunuz numaranıza tanımlanır ve sadece sizin numaranız ile kullanılabilir. Eğer farklı bir numara ile kullanmak isterseniz, numaranızı değiştireceğinizi bildirerek hiçbir sorun yaşamadan telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz.