Gündem Kobane’de büyük karşılama

Kobane’de büyük karşılama

17.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in Kobane’ye saldırmasıyla yüzlerce genç Türkiye sınırını geçerek savaşa katıldı. Kobane’ye gelenler için büyük bir karşılama yapıldı. PKK da operasyon timi yolladı

Kobane’de büyük karşılama

Suriye ve Irak’ta varlığını artıran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) önceki gün Suriyeli kürtlerin kontrolündeki Rojava bölgesindeki Kobane’ye saldırınca PYD ve PKK, seferberlik çağrısı yaptı. Çağrı ile birlikte Güneydoğu, Irak Kürdistan Bölgesi ve Avrupa’dan yüzlerce genç, Şanlıurfa’nın Suruç ve Birecik ilçelerinin sınır hattında protesto amaçlı eylem çadırları kuruldu. Sınır kesimine kurulan eylem çadırlarna bölgeden kalabalık gruplar ulaşmaya çalışırken, Rojava’ya IŞİD’le savaşmak için aralarında kadınların da yer aldığı çok sayıda gencin Rojova’ya geçtiği öne sürüldü. Sadece Birecik ve Suruç bölgesinden son bir haftada IŞİD’e karşı savaşmak için Kobane’ye geçenlerin sayısının 500’ü aştığı iddia edildi.
Yetkililerinin yalanlamasına rağmen, Kürt kaynakları, Birecik’in Aşme köyünde kurulan eylem çadırlarında meşaleli yürüyüş düzenlenmesinin ardından kalabalık grubun sınırı aşarak Kobane’ye geçtiği belirtildi. Sabaha karşı Kobane’ye ulaşan gönüllü savaşçılar için büyük bir kutlama yapıldı. Şırnak’ın Cizre ve Nusaybin ilçesinden de Rojava’ya geçişler yapıldığı öğrenildi.

Sınır aşan eylem
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Rojava’daki IŞİD saldırılarına karşı yaptığı “Topyekün direniş” çağrısı bölgede etkili oldu. “Rojava devriminin 3. yıldönümü” olan 19 Temmuz’da Cizre’nin Rojava sınırında binlerce kişinin katılımı ile eylem yapılması planlanıyor. Cizre’nin Saklan bölgesinden başlayacak eylemde, sınır aşılarak Rojava’nın Cizirê Kantonu’na doğru yürüyüş yapılması planlanıyor. Eylem sırasında ve sonrasında IŞİD’le savaşmak için Rojava’ya kalabalık grupların geçmesi tasarlanıyor. YPG kaynaklarının bildirdiğine göre, IŞİD ve YPG arasında Kobane’nin batısında, güneyinde ve doğusunda çatışmalar devam ediyor. Son iki günde meydana gelen çatışmalarda 3 YPG’li öldü, 1’i ise yaralandı.

El Nusra da savaşıyor
IŞİD’in saldırı tehdidi üzerine Kobane’ye bağlı 7 köyün boşaltıldığı ileri sürüldü. IŞİD’in ise Kobane’den sonra Kilis’in karşısında yer alan Kürtlerin denetimindeki Afrin’e kapsamlı bir saldırı hazırlığı yaptığı bildirildi. Saldırı ihtimali üzerine bölgeye çok sayıda silahlı YPG’li savaşçının sevkedildiği belirtildi. Suriye’de faaliyet gösteren El Nusra Cephesi’nin ise IŞİD’in yanında YPG’ye karşı savaşma kararı aldığı öğrenildi.

PKK’nın özel timleri geldi
IŞİD’in Kobene’yi 60 saat içinde alacağı yönünde propaganda yapması YPG’yi harekete geçirdi. Irak Kürdistan Bölgesi’nden PKK’nın silahlı kanadı YPG’nin özel eğitimli operasyon timlerinin de Rojava’ya intikal ettiği belirtildi. Sayıları yüzlerle açıklanan PKK’lıların IŞİD’in yoğun saldırılarına sahne olan Kobane’nin batısına konuşlandığı kaydedildi. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, PKK’nın özel timinin pususuna düşen çok sayıda IŞİD militanının öldürüldüğü ileri sürüldü. PKK’nın askeri kanadı YPG’nin Askeri Konsey Üyesi Hogir Garzan’ın da Kobane’deki çatışmalarda yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.
Öldürülenler arasında ‘Harici’ olarak tanınan IŞİD Emiri Mısırlı Ahmet Ali El Seyyid’in de bulunduğu bildirildi. IŞİD komutanlarından Abu Aljezrawy’in ise Musul’dan Suriye’ye geçerken YPG pususunda öldüğü dile getirildi.