Gündem Kobani’nin kumaları Türkiye’de kardeş oldu

Kobani’nin kumaları Türkiye’de kardeş oldu

19.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanlı topraklarında yıllardır tek erkeğe kadınlık yapan iki kuma, Şanlıurfa’da el ele verip yeniden hayat kurmak için kız kardeş oldular

Kobani’nin kumaları  Türkiye’de kardeş oldu

İç savaş tansiyonunun yüksek olduğu Kobani’den Türkiye’nin açtığı kapılarla çeşitli illerde hayata tutunmak isteyen sığınmacılar arasında iki kadın hem öyküsüyle hem de yaşadıklarıyla yürek burktu. 34 yaşındaki Roşin 11 yıl önce kendisinden 8 yaş büyük olan Abdullah Resul ile evlendirildi. Annesi Şanlıurfalı olduğu için Türkçe konuşabilen Roşin çocukları olmadığı gerekçesiyle 40 yaşındaki Zahide’nin üstüne kuma yani ikinci eş olarak geldi.
42 yaşındaki Abdullah Resul’un 6 ay önce yaşanan çatışmalara bağlı olarak kalbi yenik düştü ve geride iki kuma ile dört çocuk bıraktı. Kobani IŞİD tarafından kuşatılınca Roşin, Zahide ve çocuklarla birlikte canlarını kurtarmak için ölümü göze alarak mayınlı bölgeden Şanlıurfa’ya geçti.
Ellerinde bir kaç giysinin bulunduğu çanta ile Türkiye’ye gelen iki kuma Şanlıurfa’da el ele verip yeniden hayat kurmak için kız kardeş oldular. Roşin, 10 yaşındaki Berezani, 8 yaşındaki Rüzgar, 6 yaşındaki Şilan ve 5 yaşındaki Şirvan isimli çocuklarını hem kendisinin hem de kuma olarak geldiği Zahide’nin kanatları altına alarak birlikte annelik ve babalık yaptıklarını anlatarak şunları söyledi: “Hiç kimsemiz yok yalnız ben ve kumam ile çocuklarım birlikte kendi kendimize bakıyoruz. Evlerimiz Suriye’de yıkıldı. Biz kumayız ama bizin aramızdan hiçbirşey geçemez. Biz artık kardeş gibiyiz. Hatta Zahide çocuklarıma benden daha iyi bakıyor” dedi. İnşaat halindeki derme çatma bir yerde kalan ailede kardeşlerin en büyüğü olan 10 yaşındaki Berezani’nin günlük 10 TL’lik kazancı, sağ duyulu vatandaşların bağışları ile sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla yaşamlarını idame ettirdiklerini aktaran Roşin, tek istediklerinin çocuklarının eğitimi ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir ev olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Babasının öldüğünü bilmiyor

Yaşanan savaşın en masum yüzleri olan kardeşlerden en küçüğü 5 yaşındaki Şirvan babasının öldüğünü bilmiyor. Anne Roşin, “Küçük kızım diyor ki, ‘anne hani biz Türkiye’ye geldik ama babam gelmiyor. Sen babamın Türkiye’de olduğunu söylemiştin ama babam gelmiyor. Ona’baban ölmüş’ diyemiyorum” dedi.