Kobi KOBİ’lere Özgün Destekler Geliyor

KOBİ’lere Özgün Destekler Geliyor

02.04.2018 - 15:49 | Son Güncellenme:

Yeni mevzuatla KOBİ’lere yapılacak destekten önce il, bölge, sektör ve firma bazında inceleme yapılarak firmaya özgün destekler verilecek.

KOBİ’lere Özgün Destekler Geliyor

Ekonomide çarkların dönmesinde büyük rol oynayan KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, her 10 çalışandan 7’sini istihdam eden KOBİ’ler için yeni destek programı gerçekleştirileceği müjdesini verdi.

“Üretimin Sonucunu Görmek İstiyoruz”

Yapılan hazırlıklar çerçevesinde artık her KOBİ’ye aynı destek programı uygulanmayacak. Her il, sektör, bölge ve hatta firmaya göre bir program oluşturulacak. KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı İl Çalıştayında konuşan Cevahir Uzkurt’un verdiği mesajlar şöyle:

“Her il için ayrı bir çalıştay düzenleniyor. İllerdeki rekabet avantajına sahip sektörler belirlenecek. KOBİ’lere destek programı sunarken, üretim faaliyetinin sonucunu görmek istiyoruz. Ne kadar gelir elde edeceksin, ne kadar ihraç edeceksin ve ülke ekonomisine ne kadar değer katacaksın bunu destek verirken görmek, tahmin etmek istiyoruz. Buna göre desteğimizi belirlemek istiyoruz.

“KOBİ’lerin Tarifi Değişiyor”

Katma değer üreten büyük işletmeler de KOBİ kapsamına alınarak, KOBİ teşviklerinden yararlanabilmesi için çalışma yapıyoruz. Buna dair yönetmeliği değiştirme arifesindeyiz. Bu kapsamda KOBİ sınırını 40 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarttık. Yönetmeliğimizi Başbakanlığa gönderdik. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulumuz onayladığı ve Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği takdirde, artık yıllık 125 milyon liranın altında ciro yapanlar, bu bilanço büyüklüğüne sahip işletmeler KOBİ sınıfına dahil olacak ve KOBİ’lerin yararlandığı destek ve teşviklerden yararlanabilecek.

“500 Bin Lira Faizsiz Kredi Vereceğiz”

İdarenin yeni dönemde üstleneceği misyonlardan biri de yerlileşme ve millileşme çabasında yeni destek programlarıyla ülkeye değer katmaktır. İthal ettiğimiz ürünleri yerli üretecek firmalarımızı, teknoloji düzeyi yüksek ürünlerin ülkemizde üretilmesine yönelik güçlü politikalar izleyerek KOBİ’lerimizi desteklemek istiyoruz. Her KOBİ’nin artık KOSGEB’de bir kredi limiti olacak. Ölçeğine, sınıfına göre bir kategoride yer alacak. Hangi sektörde faaliyet gösteriyor, kategorisi belirlenecek ve 100 bin liradan 500 bin liraya kadar kredi limiti olacak ve bunu şartları taşıyorsa isteği zaman kullanabilecek. KOSGEB bu kredinin faizini ödeyecek. Verdiğimiz destekler dışında faiz kullanmak isteyen KOBİ’lerimize de faiz desteği vereceğiz.

Kaynak: Kobi-Line