Ekonomi KOBİ ve ihracatçıya dev kredi desteği

KOBİ ve ihracatçıya dev kredi desteği

23.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hazine’nin kredi garanti sisteminin kapsamını genişleten, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişim imkanlarının  kolaylaştırılmasını amaçlayan ‘Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteği’ne İlişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KOBİ ve ihracatçıya dev kredi desteği

Buna göre, Kredi Garanti Fonu AŞ tarafından verilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 20 milyar lirayı aşamayacak. Hazine Müsteşarlığı tarafından Kredi Garanti Fonu AŞ’ye aktarılabilecek kaynağın tutarı 2 milyar lira ile sınırlı olacak. İşletme kredilerinin vadesi asgari 6 ay, azami 5 yıl, yatırım kredilerinin vadesi asgari 6 ay ana para ödemesiz dönemi en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl olacak.

Sağlanan kefalet tutarı, KOBİ’lerde kredinin tazmin tarihindeki ana para bakiyesi ile temerrüt faizi hariç olmak üzere faiz, kar payı, kira tutarı ödemeleri toplamının azami yüzde 85’ini, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılarda ise yüzde 75’ini geçemeyecek. Her yararlanıcı için kefalet limiti KOBİ’lerde azami 3 milyon dolar, KOBİ tanımı dışı yararlanıcılar için ise azami 50 milyon dolar olmak üzere protokol ile belirlenecek.