Ekonomi KOBİ’ye ‘birlikten güç doğar’ indirimi

KOBİ’ye ‘birlikten güç doğar’ indirimi

14.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

KOBİ’lere birleşmesi halinde kurumlar vergisi oranı yüzde 75’e kadar indirimli uygulanacak. TESK Başkanı Palandöken, “Birlikten güç doğar felsefesinin hayata geçmesi lazım” dedi

KOBİ’ye ‘birlikten  güç doğar’ indirimi

Birleşen KOBİ’lere yüzde 75’e varan vergi indirimi geldi. Uygulamanın iyi tanıtılması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Birlikten güç doğar felsefesinin hayata geçmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) birleşmesi halinde kurumlar vergisi oranı yüzde 75’e kadar indirimli uygulanacak.

Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde yayımlanan tebliğe göre, devir tarihi itibarıyla fiilen üretim yapan KOBİ’lerin birleşmesi durumunda, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançları ile bu kapsamda birleşilen kurumun üç hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına kurumlar vergisi oranı yüzde 75’e kadar indirimli uygulanacak.

Sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmeyen veya fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmekle birlikte sanayi sicil belgesini haiz olmayan KOBİ’ler, diğer şartları taşısalar dahi uygulamadan yararlanamayacak. Üretim faaliyetleri dışında elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranı indirimli uygulanmayacak. Birleşmede, iki şirketin de KOBİ niteliğinde olması şart. Sanayi sicil belgesi bulunan ve fiilen üretim faaliyetinde bulunan KOBİ’ler uygulamadan yararlanabilecek. İndirim, birleşmenin gerçekleştiği hesap döneminden başlayarak uygulanacak. İndirim oranını, sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri ya da üretilen ürün türüne göre farklılaştırmaya Maliye Bakanlığı yetkili olacak. KOBİ, yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan şirketleri tanımlıyor.

Haberin Devamı

‘İyi bir uygulama’

Palandöken, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “İyi bir uygulama. Birleşmekte güç vardır. Güçlü sermaye ve daha iyi iş yapma için ortak aklı kullanmayı sağlayacaktır. Özellikle birkaç konuda getirisi yüksek bir mesele. Farkındalık yaratılırsa KOBİ’nin aklına yatarsa gider. Ama biraz da uygulaması çor bir mesele. Türkiye’de şirket ömürleri genelde 8-10 yılla sınırlı, 50-100 yıllık şirketler bizde pek yok. Bekleyip görmek lazım. Birleşmeler işçilik maliyetlerini düşürür, işyerlerinin büyümesini sağlar. Sanayide ve ihracatta birliktelikler sağlam oluşumlara yol açar. Ama KOBİ’lerin de bu konuda aydınlatılması lazım. Uygulamanın biraz tanıtılması faydalı olabilir. Birlikten güç doğar felsefesinin hayata geçmesi lazım” dedi.