Kobi Bu Ormanlar Para Kazandırıyor!

Bu Ormanlar Para Kazandırıyor!

16.07.2018 - 15:30 | Son Güncellenme:

Kırsal nüfusun % 40’ını oluşturan orman köylüsüne pek çok alanda sunulan destek ve teşvikler artarak devam ediyor. 2018-2019 döneminde ormanlarda yapılacak çalışmalarla köylüye 3 milyar TL gelir sağlanacak.

Bu Ormanlar Para Kazandırıyor

2002-2017 yılları arasında 7 milyondan fazla orman köylüsüne, orman ekosistemlerinin sağladığı ürün ve hizmetlerle yeni gelir kapısı oluşturan hükümet, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde kredi ve hibe desteklerini devam ettirecek. Orman köylüsüne verilen kredi ve hibe destekleri yeni dönemde de sürecek. Gelir getirici her proje devlet tarafından desteklenerek, orman köylüsünün gelir seviyesini yükseltme, halkın ormanla ilişkisini iyileştirme, ormanlar üzerindeki baskıyı azaltma ve ormanların devam ettirilebilir yönetimini sağlamak hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

2003-2017 yılları arasında ormancılık hizmetleri karşılığında 14.5 milyar TL veren hükümet, yeni sistemle 2018-2019 döneminde orman köylülerinin yürütecekleri çalışmalarla 3 milyar TL gelir elde etmelerine imkan sağlayacak. Yeni kabinenin Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz dönemde başlatılan ‘5000 köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi’ni sürdürecek. Bu projeyle 2019 yılı sonuna kadar tesis edilecek 5000 gelir getirici ormanla kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlara ek gelir sağlanmış olacak. Türkiye’deki endemik bitki çeşitliliğinin de orman köylüsü için ek gelir kapısı olması yönündeki çalışmalar başlatılacak. 2017 yılında 500 bin ton odun dışı orman üretimi gerçekleştirilerek, orman köylüsüne ve ülke ekonomisine katkı sağlandı.

Haberin Devamı

2015 yılında başlatılan proje ile birlikte, Kasım 2017 sonuna kadar 3 bin 47 köyde gelir getirici orman kurarak 6.4 milyon gelir getirici fidan dikimi yapılmıştı. İlan edilen ‘Zeytin Eylem Planı’yla yeni dönemde 1 milyonu aşkın yabani zeytin aşılanacak. Böylece ülke ekonomisine yıllık 250 milyon TL’nin üzerinde katkı sağlanacak. Yeni dönemde, eylem planlarıyla ticari değeri ve kullanım çeşitliliği her gecen yıl fazlalaşan bitkilerin doğal alanlarda geliştirilmesi, devamlı kullanımının sağlanmasının yanında, geçimini tarımdan sağlayan yerel halkın ürün çeşitliliği ve gelir seviyesinin yükseltilmesi hedeflenecektir.

Kaynak: Kobi-Line