Kobi Silikon Vadisinden Hibeye Uzanan Yol!

Silikon Vadisinden Hibeye Uzanan Yol!

03.07.2018 - 17:59 | Son Güncellenme:

Genç girişimcilere sunulan devlet desteklerinin sonu gelmiyor. Amerika'nın Güney Kaliforniya eyaletindeki "Silikon Vadisi"nde 10 yıl kalarak EBAY, Yahoo ve Microsoft gibi büyük firmalarda çalışan yazılım geliştirme uzmanı Sezer Yalçın, KOSGEB'den aldığı hibe ile kendi köyünde girişimci oldu.

Silikon Vadisinden Hibeye Uzanan Yol

Üç yıl önce Amerika'dan Türkiye'ye dönerek Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Müsellim köyünde yaşamaya başlayan 40 yaşındaki Yalçın, evinin bahçesinde kurduğu atölyesinde geliştirdiği uygulama sayesinde internet aracılığıyla telefondan kontrol edilebilen "Kombimaster" adını verdiği akıllı oda termostatı üretti. Ürünü satışa da sunulan Yalçın, teknolojik ürünlerinin AR-GE'sini yapmak, insan hayatını kolaylaştırıcı ürünler üretmek ve yazılımlar geliştirmek için gayretlerini ortaya koyuyor. Yalçın, yaptığı açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra bilgisayar yazılım ve internet hizmetleri alanında çalışmaya başladığını ifade etti.

Haberin Devamı

İstanbul'da bir süre çalıştıktan sonra 2001'den sonra ABD'ye gittiğini söyleyen Yalçın, aldığı iş vizesi sayesinde Silikon Vadisi'nde 10 yıl EBAY, Yahoo ve Microsoft gibi firmalarda yazılım geliştirme uzmanı olarak çalıştığını ifade etti. Vatan sevgisinden dolayı Türkiye'ye dönüş yaptığına dikkat çeken Yalçın, işletme kurmak isteyenlere destek verdiğini duyması üzerine KOSGEB'e başvuruda başvuru yaptığını ifade etti. KOSGEB'in verdiği girişimcilik desteğiyle İş hayatına geri dönen Yalçın, "KOSGEB'in desteklerinden haberdar oldum ve bana büyük bir motivasyon oldu işletme kurma aşamasında. Girişimci olmak kolay bir iş değil ancak KOSGEB destekleri biraz daha insanları motive edici şeyler sundu. Şu an da yazılım ve donanım bazlı ürün üretme gücüm var. KOSGEB'in destek ve projelerinden çok memnunum ve KOSGEB'in olması benim burada işletme açmamda epey bir etkili ve pozitif yönde destek sağladı. Girişimcilik hiç kolay bir şey değil. Bir işletme açınca hemen gelir sağlanamadığı için KOSGEB'in böyle bir destek vermesi benim karar vermemde ve bu işe girişmemde etkili oldu." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Çalışmalarından sonuç aldığını söyleyen Yalçın, girişimcilik desteğiyle akıllı oda termostatını geliştirdiğini ifade etti. Satışa sunulan ürünün internet kumandalı, kendi kendine istenen saatlerde evin sıcaklığını istenen sıcaklığa ayarlayabilen, cep telefonundan uzaktan kumanda edilebilen bir cihaz olduğunu aktaran Yalçın, "Doğalgaz ve kombisi olan şehirlerde özellikle kombilere uyumlu bir cihaz. Bu hem insanlara kolaylık sunuyor hem de tasarruf sağlıyor. Kullanılmadığı zaman kombinin kapatılması otomatik olarak yapılıyor. Buna benzer cihazlar var fakat ben biraz daha faydalı ve yerli bir ürün geliştirdim. Tamamen tasarımı ve yazılımı bana ait olan bir ürün. Bu ürüne başka entegreler yapılarak fabrikalardaki otomasyon sistemleri dâhil bir sürü şeyi kontrol edebilme yetkisi sağlıyor."sözleriyle ürün hakkında bilgi verdi.

KOSGEB'in yeni açılan işletmelere verdiği girişimcilik desteğinin insanları motive ettiğini vurgulayan Yalçın, her bir girişimci adayının iş fikrini planlayarak hibe başvurusu yapması önerisinde bulundu. Yalçın, katma değeri yüksek hem millete hem de Türkiye'nin genel ithalat ve ihracatına faydalı ürünler yapmayı planladığının haberini verdi. Köyünde yıllardır su problemi yaşandığını öğrendiğini aktaran Yalçın, teknolojik cihazlar kullanarak yaptığı yazılım sayesinde 2 yıldır köyde su konusunda sıkıntı olmadığını söyledi. Var olan sistemi değiştirerek yeni bir sistemle su sorunun kısa süreliğine de olsa çözüldüğünü anlatan Yalçın, "Depodaki su durumunu kablosuz haberleşme kullanmadan, pompanın olduğu yerden ölçebilen bir yazılım geliştirdim. Pompa tam otomatik olarak 2 yıldır sorunsuz çalışıyor. Önceki sistemde yapılan masraflarda kalmadı. Ayrıca yaptığım yazılım sayesinde pompa gündüz köyün su ihtiyacını karşılayacak düzeyde çalışırken, gece elektrik faturası daha ucuz olduğundan dolayı dolum için yüksek hızda performans gösteriyor. Bu da köyümüze elektrik tasarrufu sağlıyor. Muhtarımız da köylümüzde bundan çok memnun ve mutlular. Elimdeki imkânları kullanarak köyüme fayda sağlamam beni de çok mutlu etti." İfadelerini kullandı

Kaynak: Kobi-Line