Gündem Koç Bilim Madalyası, Daron Acemoğlu’nun

Koç Bilim Madalyası, Daron Acemoğlu’nun

24.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Üniversitesi tarafından, Türkiye’nin yetiştirdiği, başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla verilen “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası”nın bu yılki sahibi Prof. Dr. Daron Acemoğlu oldu.

Koç Bilim Madalyası, Daron Acemoğlu’nun

Makroekonomik büyüme ve kalkınma, çalışma ekonomisi ve politik ekonomi konularında çığır açan katkıları nedeniyle Bilim Madalyası’nın sahibi olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ödülünü düzenlenen törenle Koç Holding ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un elinden aldı.
Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Daron Acemoğlu, “Ciddi, bilgiye bağlı kurumların araştırmalarımı böyle büyük bir ödüle layık görmesi benim için çok anlamlı” dedi.

Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Daron Acemoğlu için “Tüm dünyada ses getiren ve diğer araştırmacılara ilham veren çalışmaları için kendisini tebrik ediyor ve bundan sonraki çalışmalarında da büyük başarılarla adından söz ettireceğine yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan ise bu yıl ikincisi verilen madalyanın sosyal bilimler, doğa bilimleri ve teknoloji örtüşmelerindeki argümanları ve 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olan eşitsizliğin kökeni hakkında öne sürdüğü teorileriyle yeni ufuklar açan bir isme verildiğini kaydetti.

Ödülleri topladı

MIT Ekonomi Bölümü’nde Elizabeth ve James Killian Profesörü ve Kanada Gelişmiş Araştırmalar Enstitüsü’nde yürütülen Enstitüler, Kurumlar ve Büyüme programı üyesi olan K. Daron Acemoğlu, Ulusal Bilimler Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi, Amerika Sanat ve Bilimler Akademisi, Ekonometri Derneği, Avrupa Ekonomik Birliği ve Çalışma Ekonomistleri Derneği’nin seçilmiş üyeleri arasında. York Üniversitesi’nin Ekonomi Bölümü’nde aldığı lisans eğitimini 1989’da bitirdi, 1990’da Londra Ekonomi Üniversitesi’nin Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 1992’de aynı üniversitenin Ekonomi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1993’ten bu yana bu üniversitede öğretim üyeliği yapmakta ve MIT bünyesinde Yardımcı Doçent, Pentti Kouri Doçent Doktor ve Ekonomi Profesörü unvanlarına sahip.

James A. Robinson ile birlikte “Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri, Modern Ekonomik Büyümeye Giriş”, “Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri”, David Laibson ve John List ile birlikte “Ekonominin Prensipleri” kitaplarını yazdı. Kitaplarıyla ödüller aldı.

Daron Acemoğlu’nun aldığı ödüller şöyle: Chicago Üniversitesi’nden T. W. Shultz Ödülü, çalışma ekonomisine üstün katkılarından ötürü Sherwin Rosen Award Ödülü, Türkiye Bilimler Akademisi’nin Seçkin Bilim Ödülü, Budapeşte’deki Rajk Üniversitesi’nden John von Neumann Ödülü. Carnegie Bursu da alan Acemoğlu, Amerikan Ekonomi Derneği’nin ABD’deki en iyi 40 yaş altı ekonomiste verdiği John Bates Clark Madalyası, Erwin Plein Nemmers ödülü ve BBVA Bilginin Öncüleri Ödülü’nün sahibi.

Haberin Devamı