Gündem Kocaeli gün aşırı ‘kanser’ soluyor!

Kocaeli gün aşırı ‘kanser’ soluyor!

21.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kocaeli’de hava kirliliğine ilişkin araştırmasını kamuoyuna duyurması nedeniyle “halkı paniğe sürüklemek” suçundan yargılanan Prof. Dr. Hamzaoğlu, yeni araştırmasının sonuçlarını ilk kez Milliyet’le paylaştı

Kocaeli gün aşırı ‘kanser’ soluyor

Türkiye’nin ikinci büyük sanayi havzası konumundaki Kocaeli’nde hava kirliliği korkutan boyutlarda. Şehrin havasını ‘kansere’ bulayan kirliliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerini henüz bir dergide yayımlamadan halka duyurmasıyla etik bir kusur işlediği iddia edilen ve “halkı paniğe sürüklemek” gerekçesiyle hapis cezasıyla yargılanan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, altı yıldır üzerinde çalıştığı yeni araştırmasını geçtiğimiz gün tamamladı.
Hamzaoğlu’nun ilk kez Milliyet’le paylaştığı araştırması, şehirdeki hava kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. 2008- 2013 yılları arasında yapılan hava kalitesi ölçümlerine göre, altı yıllık periyotta Kocaelililer iki gün bir akciğer kanseri ve solunum hastalıklarına neden olabilecek kadar kirli hava soludu.

Sınır değerin 20 katı
Hamzaoğlu, araştırmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kocaeli hava kalitesi izleme istasyonunun saatlik ölçüm verilerini kullandı. Araştırmaya göre, söz konusu tarihler arasında yapılması gereken 52 bin 609 ölçümden 45 bin 818’i gerçekleştirildi. 6 bin 791 ölçüm ise yapılmadı. Araştırma, PM10 (partikül madde) ölçümlerinin bazı günlerde Dünya Sağlık Örgütü sınır değeri olan 50 mikrogram/metreküp değeri yaklaşık 20 kat aştığını ortaya koydu. Hamzaoğlu, ölçüm yapılan 1887 günden 964’ünde havada kanser riskinin bulunduğunu belirledi.
Hamzaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın 17 Ekim 2013’te hava kirliliğini kanser nedeni olarak kabul ettiğine dikkat çekerek, “Kocaeli’de 2008-2013 yıllarında her iki günden birinde hava kirli. Yani kanser solunuyor. Bu duruma acil müdahale edilmesi gerekiyor” dedi. 6 yılın ortalamasının 60 mikrogram/metreküp olarak belirlediğini kaydeden Hamzaoğlu şunları söyledi:

Erken ölümün sebebi
“Hava kirliliği, bebeklerde ve çocuklarda hastalık ve ölümlere, yetişkinlerde ise solunum sistemi hastalıklarıyla kalp krizi başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin dünya genelinde her yıl 6 milyondan fazla insanın erken ölümüne neden olduğunu açıkladı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, hava kirliliğine neden olanlar ile bunlara engel olmakla görevli il yöneticileri hakkında soruşturma başlatmalı. Kanserli hastalar, kanser nedeniyle hayatını kaybetmiş vatandaşların yakınları da il yönetimine dava açmalı.”

Haberin Devamı

Hamzaoğlu yargılandı, beraat etti
Kocaeli’nin Kandıra ve Dilovası ilçelerinde 2011 yılında lohusaların ilk süt ve yeni doğan bebeklerin ilk kakalarındaki ağır metal (alüminyum, çinko, arsenik, demir, bakır) miktarının normalin üzerinde olduğunu saptayan çalışmasıyla tartışmalara konu olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, bulgularını henüz bir dergide yayımlamadan halka duyurması üzerine idari ve adli soruşturmalara uğramıştı. Halkı paniğe sürüklemek’ten hâkim karşısına çıkan Hamzaoğlu, beraat etmiş, rektörlüğün başlattığı soruşturmada da ceza almamıştı.

Yazarlar