Ekonomi Kodsuz yazılım atağına kalktı

Kodsuz yazılım atağına kalktı

30.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada ve Türkiye’de geliştirilen yazılımların neredeyse tamamı klasik metodla yani kodlama ile yapılıyor. Şu anda yazılım geliştirenlerin yüzde 99’u hala kod yazıyor.

Kodsuz yazılım atağına kalktı

Kodla yazılım ise bir hayli zor ve çok zaman alıyor. Dünyada ise ‘no code(kodsuz) ve ‘low code’ platformları akımı yayılıyor. Bu akımlar Türkiye’de de karşılık buluyor. Bu konuda harekete geçen Türk yazılım firması Octopod kodsuz yazılımı yaygınlaştırmayı hedefliyor. Yazılımların geliştirme süreleri, yeterli istihdam sağlanamaması onları kodsuz yazılım geliştirme fikrine yöneltti.

Haberin Devamı

1.5 yıldır var

Octopod Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo, kodlamanın uzun emek ve zaman gerektiren bir alan olduğunu belirterek, “Bu alanda çalışacak insan bulmak oldukça zor. Kodlama yapabileceğini düşünerek yola çıkan birçok insan işin zor yönünü görüp vazgeçiyor. Biz de bu durumu görerek kodlama gerektirmeyen yazılımı geliştirdik.

Kodsuz yazılım atağına kalktı

Kodlama bilgisine gerek duymayan ancak analitik yönden ihtiyacın belirlenmesi ve kurgunun ortaya çıkması sonunda gerekli olan yazılımın hazır komponentlerinin sürükle bırak yardımı ile tasarlanması ve birleştirilmesi ile yazılımın ortaya çıkmasını hedefledik. Tamamı Türk olan yazılım ekibimizin 5 yıllık Ar-Ge çalışması ile Octopod Hızlı yazılım geliştirme platformunu ortaya çıkardık” dedi. 1.5 yıl gibi kısa bir sürede 600’e yakın öğrenciyi okullardaki programlarda eğittiklerini dile getiren Balo, Octopod’un bir yerli ve milli marka olarak dünya piyasasında değer görmesini hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

SÜRELERİ KISALTIYOR

Şenol Balo, kodsuz yazılımın avantajları hakkında şunları söyledi: “Yavaş olan geliştirme sürelerini 20 kata kadar hızlandırıyor, 4-5 yılda yetişen nitelikli yazılımcıların geliştirebildikleri yazılımları 9 saatlik basit bir eğitimle geliştirebilmenizi sağlıyor. Geliştirilmiş yazılımların atıl kalmaması için oluşturduğu Octopodyum üzerinden satılmasını ve geliştiricilerle yazılım ihtiyacı olan şirketlerin buluşmasını sağlayarak verimliliği arttırıyor.

Genç işsizliğe, evden çalışmak isteyenlere, tamamen web tabanlı ve platform bağımsız geliştirme aracı ile her yerden çalışabilme imkanı da tanıyor.”