Gündem Kokuşmuş zihniyeti cesur kadınlar değiştirecek

Kokuşmuş zihniyeti cesur kadınlar değiştirecek

22.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

'Tacizcimi arıyorum' diyerek Türkiye'nin gündemine oturan üniversiteli Tansu Can, Milliyet'e konuştu.

Kokuşmuş zihniyeti cesur kadınlar değiştirecek

Ankara’da geçtiğimiz ay evinin önünde uğradığı cinsel saldırı sonrasında sosyal medyada “Tacizcimi arıyorum” diyerek Türkiye’nin gündemine oturan üniversitesi öğrencisi Tansu Can, Milliyet’e konuştu. Tansu Can’ın sosyal medyada yaşadığı tacizi duyurmasından iki hafta sonra evli ve bir çocuk babası olan zanlı yakalanmıştı. Can, uğradığı cinsel saldırı olayının ardından oldukça zor günler geçirdiğini, saldırganın yakalanması sonrası ise rahat bir nefes oldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Taciz olayının travmasını halen devam ettiğini, utanması gerekenin kendisi değil, kendisine cinsel saldırıda bulunan kişi olduğunu dile getiren Can yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Evime gitmek için bindiğim otobüsten bir sapık tarafından takip edilip evimin önünde cinsel istismara uğradım. Annem, ‘etek giyinme’ diye öğütledi, babam ise ‘Şikâyette bulunacak mısın? Boşver uğraşma’ dedi. Darbe üstüsüne darbe yerken kendime ‘Güçlü ol’ dedim. O sapığın bana yaşattıklarını nasıl unutabilirim. Olayın ardından onun yakalanması için fotoğraflarını Ankara’nın birçok otobüs durağına asmayı bile düşündüm.”

‘Tüm bedenim titriyordu’

“O sapığın yakalanabilmesindeki tek umudum evimin önündeki güvenlik kamera görüntüleriydi” diyen Can, şöyle devam etti:
“Karakola gitmek için evden çıktım. Babam hem boşuna uğraşmamamı istiyordu, hem de o saatte tek gitmemem için zoraki yanımda geliyordu. Karakola adım attığım anda bile beni geri döndürmeye, ikna etmeye çalışıyordu. Bunun yasal süreçlerinden bahsediyordu. Karakola gittiğimde benden delil istediler. Bütün ayrıntıları paylaştım. Sadece evimin önündeki görüntüleri getirmemin yeterli olacağını dile getirdiler. İkinci kez gittim. Flaş belleğe yüklediğim görüntüleri karakola getirdim. Gelen polis memurunun ilk cümlesi aynen şu oldu: ‘Ankara’da kaç milyon insan yaşıyor, biliyor musun?’ Bu cümlenin ardından beynime kan sıçradı. Ellerim, tüm bedenim tir tir titriyordu. Birisinin bana yaşadığım bütün bu olayların şaka olduğunu bağırmasını istiyordum.”

Haberin Devamı

Babası akrabasından sakladı

Karakoldan eve doğru yola çıktılarında akrabalarından birisine rastladıklarını kaydeden Can, “Hiç çalınmayan çantamın çalındığını, bu yüzden karakoldan geldiklerini anlatmaya çalışan babamla akrabamız arasında geçen diyalogdan hafızamda kalan tek şey, ‘Cana geleceğine mala gelsin’ cümlesiydi” dedi. Toplum baskısının arkasında bilinç altında “Tacize uğradım” cümlesinden utanılması gerektiğinin yattığınıbelirten Can sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yaşananlardan utanması gereken ben miyim, yoksa evimin önüne kadar beni takip edip, vücut dokunamazlığımı ihlal eden o sapık mı? ‘Tacize uğradım’ dememden utanmam gerektiğini düşünerek bana çantamın çalındığını söylememi isteyen ailem mi? Eteğimizden, makyajımızdan, topuklu ayakkabımlarımızdan çekin pis zihniyetlerinizi. Biz her yerdeyiz. Buna alışın artık. İnsanlar kaybolan kedileri, çalınan köpekleri, ulaşamadığı sevdikleri için ilan bastırırlar. Ben ise ‘Tacizcimi arıyorum’ dedim. Tacizcim kelimesini kullanmak tabiki de doğru değil. Bir sahiplenme, bir benimseme içeriyor. Oysa orada ben ironi yaparak bir sitemde bulundum. Bu ironiyi beni bu duruma düşüren insanların anlaması için yaptım.”

Haberin Devamı

Tacizcinin yakalanmasında sosyal medyanın önemli rol oynadığını belirten Tansu Can “O sapığın bana yaşattıklarını nasıl unutabilirim. Olayın ardından onun yakalanması için fotoğraflarını Ankara’nın birçok otobüs durağına asmayı bile düşündüm” diye konuştu.

‘DAHA CESUR TEPKİLER GÖRDÜM’

Sosyal medyadaki paylaşım sonrasında çevresinde taciz olaylarını yaşayan birçok kadının “Ben de bunu yaşamıştım” diyerek kendisine yaşadıkları cinsel istismar olaylarını anlattığını belirten Can sözlerini şöyle tamamladı: “Bu olaydan sonra çevremde taciz olayları yaşayan insanların daha cesur tepkiler vermeye başladığını gördüm. En güzeli de bunlara tanık olmak. Siz cesaretli oldukça cesaretleri kırılacak. Bu pis kokuşmuşluğu cesaretli kadınlar değiştirecek.”

Haberin Devamı