Haberin Devamı

Bugün, günlerden en çok tavsiye edilen takviyelerden; Kolajen

Saç, cilt ve tırnakların sağlığını iyileştirmede ve güzelleştirmede kullanılan ve tabii ki konu güzellik olunca tüm kadınların dikkatini çeken ve tavsiye üzerine bile satın alınan kolajen nedir?

Collagen ingilizce yazımı ile genellikle gördüğümüz Kolajen; aslında vücudumuzda kemikler, tendonlar, tırnaklar, saç,cilt, bağ dokuları ve kıkırdak dokularda bulunan lifli bir yapıya sahip protein çeşididir.

Vücudumuzda sudan sonra en çok bulunan bir yapıtaşıdır.

Kolajen takviyesi ne işe yarar?
Günlük beslenmemiz her zaman vücudumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Buna bir de günlük kaygılarımız ve stresimiz eklenirse; fiziksel görünüşümüze, cildimize,tırnağımıza, saçlarımıza yansıyan ve hatta çeşitli sağlık problemleri oluşturabilen bir tablo karşımıza çıkabilir.

Bununla beraber, yaşlandıkça vücutta doğal yollarla üretilen kolajen miktarı düşer ve sarkmalar ile kırışıklıklar ortaya çıkar. Kolajen lifleri parçalanır veya artık yenilenmez.

Araştırmalara göre; 40 yaşını geçince vücudun kolajen üretme kabiliyetinin %25 azaldığı, 60 yaşına gelindiğinde ise %50 üzerinde azaldığı saptanmıştır. Bu nedenle kolajen seviyesi azalmaya başladığında takviye kolajene ihtiyaç duyarız.

Kolajen üç grupta incelenir. Bunlar; Tip1, Tip2 ve Tip3 kolajenlerdir. Her üç grup kolajen vücutta ayrı amaçlara hizmet eden farklı proteinler içerir.

Kolajen Tip 1 ve 3;
Deriyi, kasları, kemik sağlığını, saç ve tırnak dokularının bakımlı büyümesini sağlar. Vücudumuzdaki kolajenin %90 civarını Tip1 ve Tip3 kolajen oluşturur. İçeriklerinde ise 19 çeşit aminoasit vardır. Tip1 ve Tip3 Kolajen vücudumuzda bağ dokusu ve kemik dokusu hücreleri tarafından üretilir.

Tip1 ve Tip3 Kolajenin etkili olarak kullanım alanları arasında;
İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirmesi, cilt esnekliğini arttırması, kemik oluşumunu desteklemesi, zayıf ve hasarlı tırnakların sağlıklı görünüme kavuşması, saç kaybının azalması, dolaşım sistemini desteklemesi, uyku esnasında yağ yakımına yardımcı olan glisin üretimine destek vermesi sayılabilinir.

Kolajen Tip 2;
Kıkırdak ve eklemlerde etkilidir. Kıkırdak içindeki kondrositler tarafından üretilir.

Tip2 Kolajenin etkili olarak kullanım alanları arasında;
Eklem ve kıkırdak dokuyu desteklemesi nedeniyle, eklem hasarı nedeniyle oluşan ağrılarda, kas ağrıları ve sporcu yaralanmalarında, osteoartrit tedavisinde destek olarak kullanılması sayılabilinir.