Gündem Kolay pırasalı börek tarifi

Kolay pırasalı börek tarifi

24.04.2018 - 16:12 | Son Güncellenme:

Pırasalı börek sofraların ve sunumların değişik ve yapımı kolay tatlarındandır. Siz de kıymalı ve peynirli börek dışında farklı börek çeşitleri denemek ve bunları misafirlerinize sunmak istiyorsanız pırasalı börek sizin için güzel bir tercih olacaktır. İşte pratik yapımıyla pırasalı börek tarifi...

Kolay pırasalı börek tarifi

Malzemeler:

Haberin Devamı
  • 500 gram pırasa
  • 3 tane yufka
  • 1 veya 2 tane havuç
  • 1 tane yumurta
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • Çeyrek su bardağı ayçiçek yağı
  • Bir tutam tuz
  • Tepsiyi yağlamak için biraz margarin
  • Çeyrek kalıp beyaz peynir veya lor peyniri

Pırasalı böreğin yapılışı

Pırasalı böreğin yapılışına pırasaları iyice ayıklayıp yıkayarak başlayabilirsiniz. Ya ince ince kesin ya da parçalara ayırarak rondolayın. Rondoya koyduğunuz pırasanın fazla kıyılıp sulanma riski var bu yüzden elde ince ince kesmeniz tavsiye edilir. Daha sonra büyüklüğüne göre bir veya iki havucu rendeleyin.

Bir tavaya göz kararı sıvıyağ ekleyin ve kestiğiniz pırasaları tavaya dökün. Sebzelerin daha iyi kavrulması için geniş bir tava kullanmanız tavsiye edilir. Ardından pırasaları hafif renkleri dönünceye kadar 5 dakika kavurun.

Pırasalar 5 dakika kavrulduktan sonra rendelediğiniz havuçları da tavaya ekleyin ve karışımınızı 3 dakika daha kavurun. Havuçları ekledikten 1 dakika sonra kadar peynirinizi de ekleyin. Karışımınız hazır olduğu zaman ocağın altını kapatın ve tavayı bir kenara soğumaya bırakın. Bu pırasa ve havuç karışımınıza güzel bir tat vermesi için dilerseniz 1 diş sarımsak rendeleyip de ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

İç harcınızı hazırladıktan sonra böreğin yoğurtlu harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Derin bir kaba 2 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta ve çeyrek bardağ sıvıyağınını döküp iyice karıştırın. Dilerseniz bu karışıma birazcık süt de ilave edebilirsiniz.

Daha sonra böreği pişireceğiniz tepsiyi alın ve güzelce yağlayın. Yağlama işlemini hem sıvıyağla hem margarinle yapabilirsiniz.

Bir yufkayı alın ve tepsinize serin. Yanları hafif dışarda kalacak şekilde serebilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız yoğurtlu harçtan biraz alıp üstüne koyun ve bir fırça yardımıyla yufkaya iyice yedirin. Ardından bir yufka daha koyun ve aynı işlemi tekrarlayın. Burada kullanacağınız yufka miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz fakat böreğin fazla kalın veya fazla ince olmaması için 3 adet yufkayla hazırlamanız tavsiye edilir. 3 adet yufka için de aynı işlemi tekrarladığınız zaman yufkaların tepsinin dışında kalan kısımlarını tepsinin içine doğru kıvırın ve üstünü örtün. Pırasalı böreğinizi hazırladıktan sonra üstüne yumurtanın sarısını ve kalan yoğurtlu karışımı güzelce sürün. Karışımı sürdükten sonra dilerseniz pırasalı böreğin üstüne susam ve çörek otu da ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınınıza böreğinizi koyun. Pırasalı börek çıtırlaşana ve üstü iyice kızarana kadar pişirin. Ardından böreğiniz misafirlerinize sunuma hazır olacaktır. Afiyet olsun.