Gündem Koleksiyonda ilk gezinti

Koleksiyonda ilk gezinti

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 12 Mayıs’a dek Çarmıklı Koleksiyonu’ndan kapsamlı bir seçki sunan ‘İlk Raunt’ isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Koleksiyonda ilk gezinti

12 Mayıs tarihine kadar Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Çarmıklı Koleksiyonu’ndan bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. ‘İlk Raunt’ adlı sergide bir araya gelen eserler koleksiyoncu Hakan Çarmıklı’nın seçkisiyle oluşturulmuş ve yerleştirilmiş. 100’e yakın eserin yer aldığı sergide özellikle son 10 yılın Türkiye güncel sanat dünyasından seçilmiş yapıtları görmek mümkün. Bu kapsamda sergide Neriman Polat, Alican Leblebici, Sinan Demirtaş, Ali Şentürk, Hakan Onur, Antonio Cosentino, Mehmet Güleryüz, Serkan Demir, TUNCA, Halil Altındere, Manolya Çeliker, Volkan Aslan, Fırat Engin, Ahmet Duru, Güneş Terkol, Şener Özmen, Vahap Avşar, Ergin Çavuşoğlu, Metin Çelik, Hera Büyüktaşçıyan, Gülsün Karamustafa, Pınar Öğrenci, Ali Cabbar, Vahit Tuna, Extramücadele, Ferhat Özgür, Elif Uras ve Ali Elmacı’nın aralarında bulunduğu yaklaşık 70 sanatçının eserleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Koleksiyonda ilk gezinti
Sergide pentürden enstalasyona, fotoğraftan videoya kadar farklı disiplinlerdeki çalışmaları görmek ve son yıllarda sanatın Türkiye’de hangi meselelerin üzerine eğildiğine dair bir okuma yapmak mümkün. Öne çıkan konular arasında ise bireysel varoluş mücadelesi, cinsiyet ve kimlik politikaları, aile içi şiddet, erk iktidarı, kadın hakları, namus, geleneksel çağdaş ikilemi dikkat çekiyor. Sergi için hazırladığı metinde Marcus Graf, “Koleksiyoncunun küratörlüğünü üstlendiği ‘İlk Raunt’, Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini yansıtmasının yanı sıra bugünün sanatına ev sahipliği yapmanın zorluğuna dair bir yolculuğu temsil eden niteliğiyle, klasik koleksiyon sergilerinden ayrılıyor. Sergi, güncel üretimlere odaklanmasının yanında, kariyerlerinin başındaki genç sanatçılar ve sanat üretim pratikleri 1980’lere kadar uzanan Türkiyeli sanatçıları tek bir çatı altında topluyor” diyor. Sergi, ismiyle de bu koleksiyon seçkisinin devamının geleceği izlenimini uyandırıyor.

Haberin Devamı

Sergi süresince panel, tematik tur ve performans gibi etkinlikle beslenecek olan seçki sanatseverleri bekliyor. Sergi, 12 Mayıs tarihine dek salıdan pazara, 11.00 -18.00 arası Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda izlenebilir.

Sergiye paralel konuşma serisi

Sergiye paralel bir de panel serisi gerçekleştiriliyor. 31 Mart’ta ‘Günümüzde Video Sanatı’ panelinde Ferhat Özgür’ün moderatörlüğünde Pınar Öğrenci, Berat Işık ve Muammer Bozkurt Türkiye çağdaş sanat ortamında video sanatının teorisi, üretimi ve koleksiyonu üzerine konuşacaklar. 21 Nisan’daki ‘Sanat ve Düşünce’ panelinde Emre Zeytinoğlu moderatörlüğünde Nusret Polat, Erdal Duman ve Gülsün Karamustafa çağdaş sanatta teori, felsefe ve toplum ilişkisi üzerine sohbet edecek. 12 Mayıs’ta ‘İlk Raunt Talk’ adlı panelde Çarmıklı, koleksiyonu ve sergisi üzerine konuşulacak. Marcus Graf’ın moderatörlük yapacağı konuşmada, sergide koleksiyonundan eserler yer alan Hakan Çarmıklı konuşmacı olacak.

Koleksiyonda ilk gezinti