Gündem Kolesterolünüzü dengelemek için diyet

Kolesterolünüzü dengelemek için diyet

24.04.2018 - 11:44 | Son Güncellenme:

Kolesterolünüz yüksek mi? Kolesterolün zararlı olduğu kadar yararlı olduğunu biliyor musunuz? Doğru beslenme ile Kolesterolünüzü dengede tutabilirsiniz. Kolesterol; iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Peki, hangisini düşürüp, hangisini yükseltmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Aslında isminden de belli. İyi huylu kolesterolün yüksek, kötü huylu kolesterolün düşük olması gerek.

Kolesterolünüzü dengelemek için diyet

Kolesterolü fakir besinler

Diyetiniz de vücudunuza dışardan aldığınız kolesterolü düşürmeniz, gerekiyorsa tamamen çıkarmanız gerekir. Kolesterol hayvan ve hayvansal gıdalarda bulunur. Bitkilerde kolesterol yoktur. Tabi trans yağlar hariç. Korkmayın, bu diyet tatsız gibi gözükse de buna bir süre dayanıp, kolesterolünüzü, diyet ile kontrol altına aldıktan sonra doktorunuz bazı şeyleri yavaş yavaş yemenize izin verecektir.

Kolesterolü ilaç ile kontrol altına almak

İlaçlar maalesef artık vazgeçilmezimiz. Doğru bir şekilde kullanıldığı zaman çok faydalı olabilirler. Bazı ilaçlar iyi huylu kolesterolü yükseltip, kötü huylu kolesterolü düşürmektedir. Ama bu ilaç tedavisi diyet ile desteklenmelidir.

Tempo

Hayatınıza biraz tempo katmak, diyeti büyük oranda destekleyecektir. Kişi bunu, kolesterolü engellemek için bir önlem olarak alabilir. Eğer bu hastalıkta gecikirseniz spor yapamayabilirsiniz. “Keşke…” dememek için biraz tempo.

Tüketilmesi önerilen yiyecekler

Yulaf kepeği, ceviz, keten tohumu, tam tahıllar, bakliyatlar, bitkisel sterol ve stanol yüklü taze meyve ve sebzeler kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.

Ara öğün önerisi

Küçük 1 kâse yağsız yoğurda, 1 yemek kaşığı yulaf kepeği, yarım yeşil elma, 2 ceviz, 1 çay kaşığı keten tohumu, tırnak ucu kadar tarçın tozu. Bu karışımı her gün 1 kere yiyin. Tabi hayvansal gıdaları tüketme miktarınıza dikkat edin.

Güne başlarken

Akşamdan 1 bardak ılık suya, 1 kabuk tarçın ve 2 ceviz bırakın. Her sabah bu suyu için ardından cevizleri yiyin.
Süt ve süt ürünlerini yağsız yemeye özen gösterin.

Hafta da 1 kere kırmızı et yiyebilirsiniz. Tabi yağı alınmış bir şekilde.

Et olarak genelde balık, hindi, tavuk tercih edin. Tabi aşırıya kaçmayın.

Tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı hayvansal (doymuş yağlar) yağlar. Bunlardan kesinlikle uzak durun. Hindistan cevizi yağı, palmiye yağı doymuş yağlardır. Doymuş yağlardan uzak durmanız gerekmektedir. Palmiye yağı hazır gıdalarda bulunmaktadır. Yediğiniz besinlerin içeriklerine bakmanız gerekmektedir. Hazır gıdalar genel anlamda sağlıksızdır.

Yazarlar