Dünya Köln’deki yasak sonrası Alman maslahatgüzar Dışişleri’ne çağrıldı

Köln’deki yasak sonrası Alman maslahatgüzar Dışişleri’ne çağrıldı

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln’deki mitinge telekonferans yöntemiyle bağlanmasının engellenmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Köln’deki yasak sonrası Alman maslahatgüzar Dışişleri’ne çağrıldı

Görüşmede son dönemde iki ülke arasında yaşanan gerilim ve Köln’deki miting konusu masaya yatırıldı. Alman Maslahatgüzara, Alman Hükümeti’ne iletmesi için “Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının videokonferans yoluyla mitinge katılanlara hitap etmesinin engellenmesinden hayal kırıklığı duyduk. Tepkimizi güçlü şekilde ifade ediyoruz. Ortak değerlerimiz olan demokrasi ve hukukun üstünlüğünü temel alan bir müttefikimizin makamları tarafından sergilenen bu yaklaşımı kabul edilemez buluyoruz” denildi. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın şehir dışında olması nedeniyle görüşme Dölger ile yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman yetkililerin kararını “Kabul edilemez bir durum” sözleriyle eleştirip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kararın gerçek sebebini merak ettiğini’ söylemişti. Kalın, “Alman makamların tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz” demişti.
Türkiye ile Almanya ilişkileri, Berlin yönetiminin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımasından sonra gerilmişti. Ankara, Alman diplomatların İncirlik Üssü’nü ziyaret etmesine izin vermemişti.