Genel Sağlık Koltukaltı ameliyatları tercih edilmeli mi?

Koltukaltı ameliyatları tercih edilmeli mi?

25.12.2013 - 10:17 | Son Güncellenme:

Bilimsel adı ''sağ anterolateral torakotomi'' olan ve koltukaltından 5 veya 6 santimlik kesi ile kas ve kemik kesmeden ve vücudun başka bir yerine hiçbir kesi yapmadan kalp kapağı tamir ve değiştirme ameliyatlarıdır.

Koltukaltı ameliyatları tercih edilmeli mi

Koltuk altından kalp kapağı ameliyatı ne demektir?

Haberin Devamı


Bilimsel adı ''sağ anterolateral torakotomi'' olan ve koltukaltından 5 veya 6 santimlik kesi ile kas ve kemik kesmeden ve vücudun başka bir yerine hiçbir kesi yapmadan kalp kapağı tamir ve değiştirme ameliyatlarıdır. Önden yapılan ameliyat ile koltuk altından yapılan ameliyat arasındaki tek fark giriş yeridir. İçeride yapılan işlem standart kalp ameliyatıdır. Ayrıca; bu yöntemle kalp ameliyatları göğüs ön kemiği ortalama 26-30 santim kesilip, açılmadan yapılmış olur. Hiçbir kemiğiniz kesilmemiş olur.


Hangi kalp sorunlarında, koltuk altından ameliyatı tercih ediyorsunuz?


1997 yılından beri; ADS (kalp deliği kapatılması), mitral kapak değişimi ve tamiri, triküspit kapak tamiri ve Aort kapak değişimi , tamirinde bu yaklaşımı kullanıyoruz. Ayrıca; koroner bypass ameliyatlarında da benzer estetik yöntemler mevcuttur.

Haberin Devamı

Avantajları nelerdir?


• Kanama riski azdır.
• Enfeksiyon riski düşüktür.
• İyileşme süresi çok daha hızlıdır.
• Hasta kendisi dahi ameliyat yerini göremez.
• Estetik olarak ve psikolojik yönden hasta ameliyat olmamış gibidir.
• Cinsel ve sosyal problem yaratmaz.
• Ameliyat sonrası hasta istediği pozisyonda yatabilir.
• Ameliyat sonrası hasta göğse gelen darbelerden kaçınmak zorunda değildir.
• Hastane çıkışında araba kullanabilir, emniyet kemerini takabilir.
• Kollarını hiç ameliyat olmamış gibi kullanabilir. Ağır kaldırabilir.

Koltukaltı ameliyatları tercih edilmeli mi
Kimlere uygulanır?


Genç hastalar için ,Özellikle şişman,şeker hastalığı ,kalp yetmezliği gibi risk faktörleri olanlarda ideal bir yöntemdir.Yaşlı hastalarda da mitral ve triküspit kapaklar için kolaylıkla yapılır fakat 75-80 yaş üstü, kronik akciğer hastalığı olanlarda ve daha önceden sağ göğüsten akciğer ameliyatı geçirmiş hastalarda tercih edilmez. Bu grup hastalarda özellikle aort kapak değişimlerinde yine estetik ve az hasarlı olması açısından önden küçük bir pencere açılması tercih edilir.

Çocuklara, bebeklere de bu yöntem uygulanabilir mi?

Haberin Devamı


Bu yöntem ilk olarak kalp delikleri için Japon bilim adamları tarafından çocuklarda uygulanarak başladı. Yani çocuklarda ve bebeklerde kalp delikleri gibi bazı kalp ameliyatlarında uygulanabilir.

Bu yöntemi tercih edecek hastalar nelere dikkat etmeli?


Minimal İnvazif Cerrahi dediğimiz az hasarlı kalp ameliyatları üzerinde yıllarca çalışmış ve bu konuda yurtiçi veya yurtdışı bilimsel çalışmalarını yayımlayarak, tecrubeli olduğunu ispat eden veya eğitimlerini alan cerrahlarımızı araştırıp, güvensinler.

En az diğer yöntemler kadar güvenilir midir ve riski nedir?


Yüzde yüz güvenilir.. Önden ve yandan ameliyatın riskleri aynıdır. Ameliyat yapılamaz bir durum olduğunda cerrah anında alanı büyütür ve normal giriş yöntemine geçer. Bu nedenle giriş yöntemi yapılan ameliyatın riskini arttırmaz.Kalp ameliyatında risk ameliyatın gecikmesi ve kalp gücü ile ilişkilidir.


İkinci kere yapılan kalp ameliyatlarında hangi yöntem daha risksiz?


Önden açılmış hastanın ikinci kere önden açılması risklidir ama yandan açılması daha az risklidir. Yani, ikinci ve üçüncü kalp ameliyatları için en ideal yöntem ameliyatın koltuk altından yapılmasıdır.

Haberin Devamı


Yurtdışında da geçerliliği olan bir yöntem mi?


1990 yılından günümüze Dünyanın her ülkesinde ve ülkemizde uygulanmaktadır. Yapılan hastalar ulusal ve uluslar arası bilimsel dergilerde ve kongrelerde kabul görmüştür. Her ülkede bu konuda yıllarca çalışmış,yaptığı hastaları bilimsel makalelerde ve kongrelerde tanıtmış minimal invasiv giriş yöntemiyle uğraşan cerrahlar mevcuttur.Ayrıca Uluslararası Minimal İnvaziv Cerrahi Derneği her yıl eğitim kursları vermektedir ve ülkemizden bu kurslara giderek eğitim alan cerrahlarımızda mevcuttur.


Kalp hastalıklarında da erken müdahale önemli midir?


Ön göğüs kemiğini kestirmemek için yıllar boyu ameliyat olmamış ,direnmiş hastalar gördüm. Kalp büyümüş, yetmezliğe girmiş,hatta kalpten beyne pıhtı atmış …..ve bize gelmiş….Bu durumda hangi yöntemle ameliyat olursa olsun hastalarda bizde maalesef sıkıntı yaşarız. Hastalar ne kadar gecikirlerse, risk o kadar artar. Bu yüzden hastalara geç kalmadan ameliyat olmalarını tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yavuz BEŞOĞUL
Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi
Kalp ve Damar Cerrahisi

Yazarlar