Gündem Komisyonda oylama tartışması

Komisyonda oylama tartışması

19.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis Soruşturma Komisyonu, 4 eski bakanla ilgili raporu için Yüce Divan oylamalarını 22 Aralık Pazartesi günkü toplantısında yapacak.

Komisyonda  oylama tartışması


Komisyon Başkanı Hakkı Köylü toplantıda her bakan için ayrı ayrı Yüce Divan oylaması gerçekleştirileceğini bildirdi. Anayasa ve İçtüzük uyarınca komisyonun Genel Kurul’a eski bakanlarla ilgili Yüce Divan’a sevk yönünde rapor sunulabilmesi için, pazartesi günkü toplantıda en az 8 üyenin bu yönde oy kullanması gerekiyor. CHP ve MHP’nin 5 üye ile temsil edildiği komisyonda, muhalefetin “Yüce Divan’a sevk” yönünde oy kullanması beklenirken, komisyondan bu kararın çıkabilmesi 9 AK Partili üyeden en az 3’ünün muhalefete destek vermesine bağlı olacak.
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu, dün 10’uncu toplantısını yaptı. Toplantıda, komisyonda görev yapan MASAK uzmanının hazırladığı bakanların malvarlıklarına ilişkin rapor üyelere dağıtıldı. Raporda bazı bakanlar için gelirleriyle malvarlıkları arasında orantısızlık şüphesi olduğu yönünde ifadeler yer aldığı öğrenildi.

Strateji savaşı
Toplantıda komisyonun yazacağı raporun eski bakanların Yüce Divan’a sevkine gerek görüldüğü ya da gerek görülmedine ilişkin sonuç bölümü için Yüce Divan oylamalarının 22 Aralık’ta gerçekleştirilmesi ve her bakan için ayrı ayrı oylama yapılması da benimsendi.
Edinilen bilgiye göre Ak Parti kanadı eski bakanlara yönelik yer alan her suçlama için ayrı ayrı oylama yapılmasını önerdi. CHP ise bunun eski bakanların önergede yer alan daha hafif bir suçlama ile Yüce Divan’a sevkine imkan tanıyacağını düşünürek, her fiil için ayrı oylamaya karşı çıktı. Uzlaşma sağlanamayınca bu konunun 22 Aralık’taki toplantıda karara bağlanması benimsendi.

Oylama açık olacak
Komisyon Başkanı Köylü, yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından gazetecilerin “Komisyon’da Yüce Divan oylaması nasıl olacak?” sorusuna, “El kaldırma suretiyle olacak. Oylama açık olacak. Hangi yönde çoğunluk çıkarsa, o çıkar” dedi. Köylü, “Her suç için ayrı oylama mı yapılacak?” sorusuna ise “O, Komisyon’un iç işi. Onu biz kendi aramızda tartışıyoruz zaten” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

‘Makul şüphe yeterli’

CHP’li Erdal Aksünger, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti’li komisyon üyelerine baskı olup olmadığı sorusuna “AKP mensubu olup da Recep Tayyip Erdoğan baskısı olmayan hiçkimse olduğunu zannetmiyorum” karşılığını veren Aksünger, komisyondan Yüce Divan kararı çıkmaması durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine de “Millet adına biz takip etmeye çalışacağız” dedi. Aksünger, “Kimlerde ne kadar makul şüphe var, şu dosyada ne kadar makul şüphe var ona bakmak lazım. Eğer birileri bu suçlardan dolayı suçlanıyorsa, bir şey olmadığını iddia ediyorsa, mahkeme yolunda bir problem olmayacağını düşünmesi lazım” dedi.