Gündem Komutanlar geceyi denizde geçirdi

Komutanlar geceyi denizde geçirdi

23.05.2017 - 08:22 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral  Akar, Ege'de bulunan Sancak Gemisi TCG Kemalreis'e giderek tatbikat kapsamında  gece boyu yürütülen harekata hazırlık eğitimleri ve su üstü atışlarını izledi. Gece atışları sonrası açıklama yapan Orgeneral  Akar, "Teröristle mücadele harekatı  PKK/PYD/YPG'nin yanı sıra FETÖ ve DEAŞ terör örgütleriyle de en son terörist  etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek" dedi.

Komutanlar geceyi denizde geçirdi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Ege'de bulunan Sancak Gemisi TCG Kemalreis'e giderek "Denizkurdu 2017 Tatbikatı" kapsamında gece boyu icra edilen harekata hazırlık eğitimleri ve su üstü atışlarını izledi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Orgeneral Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu; Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin sevk ve idaresinde 13 Mayıs'tan itibaren Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de icra edilen Denizkurdu 2017 Tatbikatı faaliyetlerini yerinde denetlemek için dün akşam Ege'de bulunan Sancak Gemisi TCG Kemalreis'e gitti.

Haberin Devamı

'BİSMİLLAH ATIŞ SERBEST'

Orgeneral Akar'ın TCG Kemalreis Fırkateyni'ne çıkmasının ardından gemi ana direğine Genelkurmay Başkanlığı forsu çekildi. Geminin demir alıp limandan ayrılmasının ardından Orgeneral Akar ve beraberindekilere Donanma Komutanı Oramiral Kösele tarafından brifing verildi. Brifing sonrası olası bir denizaltı saldırısına karşı harekat uygulaması hayata geçirildi. Bu kapsamda gemide alarm verildi, karartma uygulandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 helikopter ile deniz karakol uçağı deniz üzerinde arama yaparken harekata 2 gemi de katıldı. Tatbikat kapsamında gece atışları da yapıldı. Römorkörün çektiği 10 kilometre uzaklıktaki hedefe sancak gemisinden top atışları gerçekleştirildi. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Donanma Komutanı Oramiral Kösele, gemi komutanı Deniz Kurmay Yarbay Ayhan Akdoğan'a atış emri verdi. Akdoğan'ın "Bismillah, atış serbest" ifadesinin ardından başlayan atışlarda hedef tam isabetle vuruldu. Atışların ardından Doğu Akdeniz'deki seyir devam etti. Orgeneral Akar ve beraberindeki komutanlar geceyi gemide geçirdi.

Haberin Devamı

'MÜCADELE SON TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLİNCEYE KADAR SÜRECEK'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, gece atışlarının başarıyla tamamlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, TSK tarafından icra edilen her türlü harekatın uluslararası hukuka uygun planlanarak gerçekleştirildiğini belirtti.Orgeneral Akar, şunları kaydetti: "Silahlı kuvvetler olarak icra edilen faaliyetlerde tüm komşularımızla iyi komşuluk ilişkileri tesis ederek ülkeler arası dostluk ve barışı idame ettirmek her zaman göz önünde bulundurduğumuz temel bir prensip olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri, üç tarafı denizlere açılan ülkemizin hak ve menfaatlerinin korunmasında daima milletin emrinde ve verilecek her türlü göreve hazırdır." Denizkurdu 2017 Tatbikatı ile bunun bir kez daha gösterildiğini ifade eden Akar, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz başta Suriye ve Irak olmak üzere gerek yurt içi gerek yurt dışında teröristle mücadele harekatına aralıksız devam ediyor. Diğer taraftan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da mavi vatanda ülkemizin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla modern donanımlı platformları ve eğitimli personeliyle gece gündüz demeden çalışıyor. Teröristle mücadele harekatı PKK/PYD/YPG'nin yanı sıra FETÖ ve DEAŞ terör örgütleriyle de en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecektir" diye konuştu. Akar, gece atışlarının başarıyla gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

DENİZKURDU 2017 TATBİKATI

Tatbikatla, kriz ortamından konvansiyonel bir harp ortamına geçiş sürecinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm unsurların verilecek görevleri yerine getirebilme yeterlilikleri, onarım ve lojistik destek imkanlarının ihtiyaçları karşılama kapasitesi değerlendiriliyor. Mevcut komuta kontrol yapısının etkinlik seviyesini gerçekçi koşullarda deneme imkanı da sunan tatbikatta diğer kuvvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına sağlayacağı desteklerin işlevselliği de tespit ediliyor. Denizkurdu 2017 Tatbikatı'na Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 14 fırkateyn, 5 korvet, 15 hücum bot, 8 denizaltı, 6 mayın avlama gemisi, 13 lojistik destek gemisi, 4 karakol gemisi, 4 deniz karakol uçağı, 19 deniz helikopteri, 7 SAT timi, 2 SAS timi katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığından bir arama kurtarma gemisi, 8 sahil güvenlik botu ve bir helikopterin katıldığı tatbikat kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlarca görev uçuşları yapıldı, havadan ihbar ve kontrol uçağı ile sortiler gerçekleştirdi. Tatbikatta bugün 19 ülkeden 21 yabancı askeri ataşenin de katılımlarıyla "Seçkin Gözlemci Günü" kapsamında muhtelif deniz eğitimleri ile güdümlü mermilerin de kullanılacağı fiili atış eğitimleri gerçekleştirilecek.