İzmir KONAK BELEDİYESİ'NDEN DAMLACIK FORUMU

KONAK BELEDİYESİ'NDEN DAMLACIK FORUMU

18.06.2014 - 13:24 | Son Güncellenme:

.

KONAK BELEDİYESİNDEN DAMLACIK FORUMU

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve beraberindeki ekip arkadaşları, Konak Tüneli nedeniyle taşınması istenen Damlacık’ta, bir yandan envanter çalışması yürütürken öte yandan semtte yaşayanlarla bire bir iletişim kuruyorlar.
Belediyenin ilgili birimleri, Damlacık’ın tarihsel dokusunun korunması, tek katlı ya da iki katlı cumbalı evlerinin restore edilerek, ayağa kaldırılması, boş duran evlerin bu sayede İzmirliler ile buluşması mevcutların yenilenmesi konusunda, proje hazırlığındalar. Göreve geldiği günden bu yana Konak’ın büyük bir aile olduğuna vurgu yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Konak’ı yaşayanlarıyla birlikte yöneteceğimizi her platformda söylüyoruz. Bu anlamda yoğunlaştığımız konulardan birisi de, Konak-Yeşildere Tüneli ve projenin uygulama alanı içerisinde kalan, Damlacık Semti’dir. Şehrimizin tarihi yerleşimi, Damlacık’ı tehdit olan, İzmir’in kentsel ve tarihsel kimliğine ihanet eden, Konak-Yeşildere Tüneli’ni tartışmaya açıyoruz” diyor.
Konak Belediye Başkanı Sem Pekdaş, “Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nce sürdürülen çalışmalar kapsamında, tünelin, Damlacık’ta yer alan evlere zarar verdiği savunuluyor. Konutlarda, çatlaklar oluştuğu duyuruluyor ve yaşayanlarının, Damlacık’ı terk etmesi isteniyor” diyerek şu görüşlere yer veriyor:
“Ancak bu çağrılara resmi dayanak oluşturacak, bilimsel veri sunulmuyor. Damlacık Semti’nin, İzmir’in tarihi ve kültürel anlamda önemli değerleri arasında olduğunun bilincindeyiz.
Konak Belediyesi olarak, Damlacık Semti’ndeki sakinlerimize gelişmelerle ilgili ne düşündüğünü ve yerel yönetimlerinden ne istediklerini soracağız.
Bu kapsamda, halkımızla bir araya geliyoruz ve “Damlacık” temalı forum gerçekleştiriyoruz. Forum salt Damlacık sakinleriyle sınırlı olmayıp kültürüne, belleğine, tarihine sahip çıkan tüm İzmirliler ile bir arada olmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki: Damlacık, İzmir’dir…”
DAMLACIK
Kemeraltı'nın sırtında, İzmir kadar ünlü semtimiz Damlacık, Arnavut kaldırımlı bir sokağın ucunda başlıyor ve tarihi İpek Yolu’nun olduğu yerde sonlanıyor. Konak Meydanı’na beş dakikalık yürüyüş mesafesinde olan semt, İzmir Körfezi’ni kuşbakışı gören konumuyla dikkat çekiyor.
İzmir’in, emperyalist işgali sırasında, direnişin başladığı nokta olarak da bilinir. Emperyalistlere ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin ve arkadaşları, toplanan kalabalıklara, Damlacık Semti’nde hitap ettiler. İzmir’in kurtuluşu öncesinde ilk mitingler bu semtte gerçekleştirildi.
Bilinen sakinleri İsmet İnönü, Metin Oktay, Tarık Dursun K. Gibi ülkeye mal olmuş isimler yer alıyor. Namık Kemal, Fatih, Sümer, Odunkapı ve Bozkurt Mahallesi’nden gelen sokaklardan oluşuyor.
Adını, emekçilerden alır. Evvelce Konak Meydanı yakınında, tütün işlikleri vardır. Buraya konum olarak yüksek noktalardan, örneğin; Eşrefpaşa’dan işçiler gelir. Ve gidiş, gelişlerinde Damlacık yokuşunu kullanırlar. Akşam olup da, paydos saati geldiğinde yokuş adımlanmaya başlar. Günün yorgunluğunun Damlacık Yokuşu’ndaki adımlara eklenmesiyle, damla damla terler dökülmeye başlar ve “Damlacık” adı ortaya çıkar.