İzmir KONAK TÜNELLERİ 24 MAYIS’TA BAŞBAKANLA AÇILACAK

KONAK TÜNELLERİ 24 MAYIS’TA BAŞBAKANLA AÇILACAK

14.05.2015 - 19:32 | Son Güncellenme:

.

KONAK TÜNELLERİ 24 MAYIS’TA BAŞBAKANLA AÇILACAK

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Konak Tüneli’nin 24 Mayıs’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açılacağını söyledi.
AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hükümetin İzmir için başlattığı ’35 İzmir 35 proje’den biri olan Konak Tünelleri’nin yapımında son aşamaya gelindiğini ve açılışın 24 Mayıs’ta yapılacağını ifade etti. Konak Tüneli girişinde Karayolları 2’nci Bölge Müdür Vekili Baki Çoban ile birlikte basın mensuplarına proje ve son durum hakkında bilgi evren Yıldırım, toplam maliyeti 310 milyon lirayı bulan tünelin söz verdikleri gibi zamanında bittiğini söyledi.
“PARTİ ROZETİYLE DEĞİL HİZMET GÖZÜYLE BAKIYORUZ”
İzmir’e parti rozetiyle değil hizmet gözüyle baktıklarını belirten Binali Yıldırım, projenin Alsancak ve Konak trafiğini rahatlatacağını kaydederek, "Bizim İzmir’e bakışımız parti rozeti ile değil hizmet gözüyle. Bunun bilinmesi lazım. Gördüğünüz bu eser de, o günlerde bunun hakkında çok şey söylendi ama zaman geçti. Biz zamanı boşa geçirmedik. Burada gördüğünüz gibi İzmir’in kalbi olan Konak ve Alsancak’ı rahatlatacak, dışarıdan gelen trafiği doğrudan Yeşildere’ye aktaracak güzel bir proje. İzmir’e hayırlı uğurlu olsun" dedi.
“BAŞBAKANIMIZLA 24 MAYIS’TA AÇACAĞIZ”
"Proje zor bir projeydi. Yerleşim yerlerinde olan bir projeydi. Olumsuzluk yaşanmaması için itinalı bir çalışma yapıldı. Tünelin ve bağlantı yollarının toplam maliyeti 310 milyon lirayı buldu. 2011 seçimleri öncesi söz vermiştik. Nihayet bitirildi" diyen Yıldırım, "21 Mayıs itibariyle tünel hizmete vermeye hazır hale geliyor. Ve inşallah Başbakanımız 24 Mayıs İzmir mitinginde buluşacak ve bu vesileyle de açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kendisine bu konuda teklif götüreceğiz" diye konuştu.
“ARKEOLOJİK KAZILAR ÇOK FAZLA ZAMAN ALDI AMA”
Konak girişindeki arkeolojik kazılar nedeniyle zaman kaybettiklerini ancak tünelin sonunda bitme aşamasına geldiğini dile getiren Yıldırım, proje kapsamında başka kamulaştırma yapılmayacağını belirterek, şunları söyledi:
"Özellikle bu bölgede Konak girişinde arkeolojik kazılar çok fazla zaman aldı. 126 tarihi mezar kaldırıldı. Musevi cemiyetine teslim edildi. Buralar yolun devamı için hazır hale getirildi. Bu projeyle ilgili başka kamulaştırma ihtiyacı yok. O konuda herhangi bir çalışma yok.”
Tünelle ilgili yapılan yargı başvuru sürecinin de kendi lehlerine sonuçlandığını ve herhangi bir hukuki sorun kalmadığını vurgulayan Yıldırım, "Bütün o yargı süreçleri takip edildi. O süreçte davalar karayollarının lehine sonuçlandı ve açılış hale geldi" şeklinde konuştu.
“KOCAOĞLU VE PEKDAŞ’I DA DAVET EDERİZ”
Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın davet edilip edilmeyeceği şeklindeki soruyu da yanıtlayan AK Parti İzmir Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım şöyle devam etti:
"Daha açılış programı yapılmadı. Gayet tabiki bizim öyle hizmette ayrımcılık olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımız Aziz Kocaoğlunu makamında ziyaret etti. Toplu açılışta konuşmasını istedi."
KONAK TÜNELİ PROJESİNİN DETAYLARI
Binali Yıldırım, tünel girişinde elinde haritayla tek tek açıklayarak, Konak Tüneli projesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Konak-Yeşildere arasındaki Konak Tüneli’nin görünüşü böyle. 21 Mayıs itibariyle de bütün bağlantı yolları her türlü işaretlemeleri yapılmış olacak bitecek. Şu anda bulunduğumuz yer M. Kemal Sahil Bulvarı’ndan tünele giriş.Tünele buradan gireceğiz. İki tüp var. Her bir tüp 1674 metre. Ortalarda körtü kalınlığı yani dışarıdan tünelin içine olan derinlik 100 metre. En derin yerde. Öbür tarafta da Yeşildere çıkışı var. Daha önce bitirmişti karayollarımız. Bu kısımda tünel de bitiyor. Döner kavşak çapı itibariyle 200 metre ve ülkede bu şekilde farklı seviyeli kavşak olarak bir ilk. Bunun bir ucu belediyenin yaptığı uçan yol, Homeros Bulvarı’na bağlanıyor. Diğer ucu da eski İzmir-Aydın yoluna Yeşildere bulvarına veriliyor. Burada da giriş çıkışlar çok detaylı olarak görünüyor. Tabi bu üzeri tamamen yerleşim yeri olduğu için çok dikkatli ve titiz bir çalışma gerçekleştirildi. Küçük aralıklarla emniyet tedbirleri alındı, kaplamalar güçlendirildi."
“BAĞLANTI VERİLEBİLİR, SORUN YOK, BELEDİYE YAPACAK”
Binali Yıldırım, tünelin Konak girişine yapılması düşünülen ancak sonradan projeden çıkarılan üst geçit sorunu ve tünelin Kemeraltı girişiyle ilgili sıkıntının esnafı mağdur ettiğini ve ne yapılacağını soran Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı’na da yanıt verdi.
Yıldırım, bağlantıların proje kapsamında olmadığını, ayrıca düşünülmesi gerektiğini ve belediyenin yapması gerektiğini kaydederek, "Buradaki bağlantılar projenin kapsamında değil. Bu ayrıca düşünülmesi gereken bir şey. Belediye ile ilgili. Belediye yapacak. Belediye burada bağlantı verilebilir. Sorun yok. Verilmesi de gerekir. Tabi bu ana aksı oluşturan proje. O iş için şehir içi bağlantıları konusu karayollarının görev alanı dışında. Belediyenin rızası olmadan yapılamaz. Belediye bunları karayolları olarak götüreceğiz. İhtiyaç olan bağlantılara mutabakat verilecek. Mevcut durumu olumsuz hale getirecek hiçbir düzenleme yok. Sanırım sizin dediğiniz ayrı bir şey. Buraya gelen trafikten Kemeraltı da istifade etsin diyorsunuz. Buralar geliştirilebilir. Şimdi mevcut yapıyı da bu bağlantıları yapıyoruz. Belediye ile karayollarımız görüşme halinde. İmar planlarına işlenme işlemleri kuruldan çıkacak. Trafik verebileceğiz" dedi.
İŞÇİLERLE HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİ
Konak Tüneli’nin Konak bağlantı girişinden Yeşildere çıkışına kadar olan bölümünde deneme sürüşü de yapan Yıldırım, emeği geçen işçilerle de hatıra fotoğrafı çektirdi.