Gündem Konsolosluktan iki kamyon delil çıktı

Konsolosluktan iki kamyon delil çıktı

17.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda yapılan incelemede ele geçirilen iki kamyon dolusu delil ile 6 DNA örneği kriminal laboratuvara gönderilirken, ekipler, Başkonsolos’un konutunun bahçesindeki eski su kuyusunu arayacak.

Konsolosluktan iki kamyon delil çıktı

İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de gittikten sonra bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında, önceki gün konsolosluk yerleşkesinde arama yapan polis ekipleri, bu kez Başkonsolos Muhammed el Uteybi’nin kullandığı konutta arama ve inceleme yapacak. Konsolosluk binasındaki aramalarda 6 ayrı DNA örneği ele geçiren uzman ekiplerin, konuttaki aramalarda ise bahçede bulunan eski bir su kuyusunu titizlikle inceleyeceği öğrenildi.


Deliller laboratuvarda

Biri başsavcı yardımcısı olmak üzere 2 savcı ve uzman polislerin yer aldığı Olay Yeri İnceleme ekipleri, önceki gün başlatılan arama ve inceleme çalışmalarında delil olabilecek her şeye el koydu. 9 saat 25 dakika süren aramalarda, konsolosluğun çöp konteynerleri dahi boşaltılarak kamyonlara dolduruldu. Bahçedeki topraktan ve binadaki kumaş parçalarından da örnek alındığı öğrenilirken, elde edilen malzemeler 2 kamyona doldurularak Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’ne götürülüp tasnif edildi. Tasnifin ardından tespit edilen 6 DNA örneği incelenmek üzere Halkalı’daki Emniyet Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Laboratuvarı’na gönderildi. Ceset bulmada EGM Köpek Eğitim Merkezi tarafından özel olarak yetiştirilen Blue Malinois cinsi köpek Melo da aramalara katıldı. Konsolosluk konutunda arama için izin verilmesi üzerine ekipler, dün akşam saatlerinde binaya geldi. Polis ekiplerinin konut bahçesindeki eski bir su kuyusunu arayacağı belirtildi ancak ortak çalışma grubundaki Suudi yetkililerin olmamasından dolayı arama gerçekleştirilemedi. Konsolosun konutunun sokağında emniyet güçleri tarafından çekilen güvenlik şeridi ve barikatlar da kaldırıldı.

Başkonsolos aranmadan ayrıldı

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’nin kullandığı konsolosluk konutunda arama yapılacağı bilgisi verildi. Konutun aranacağı bilgisinin duyulmasının ardından ise akşam saatlerinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu el Uteybi’nin de içinde bulunduğu makam aracı saat 14.15’de konutundan ayrıldı.

Ancak araç saat 17.30’da konuta boş olarak geri döndü. Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Uteybi’nin saat 17.00’da Atatürk Havalimanı’ndan kalkan Suudi Arabistan Havayolları’na ait uçakla Riyad’a uçtuğu öğrenildi. Suudi konsolosun dokunulmazlığı kaldırılmadan önce ülkesine dönmek istediği belirtildi. Uteybi’nin Türkiye’den ayrılmasından saatler sonra konutundan, içerisinde çok sayıda valizle resmi plakalı bir araç çıktı. Bu araçtan kısa süre sonra ise yine resmi plakalı bir minibüs konuta girdi. Minibüs de 10 dakika sonra kapalı garajdan çıktı.

Konsolosluktan iki kamyon delil çıktı

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi, Kaşıkçı’dan haber alınamamasının ardından tepkiler üzerine konsolosluğa davet ettiği Reuters ekibine binayı gezdirmişti.