Siyaset 'Konuşan üniversiteyi yeniden kuracağız'

'Konuşan üniversiteyi yeniden kuracağız'

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı olması halinde ilk işinin Cerrahpaşa’yı tekrar İstanbul Üniversitesi ile birleştirmek olacağını söyleyen İnce, rektörlerin de üniversite hocaları ve öğrenciler tarafından seçileceği sözünü verdi...

Konuşan üniversiteyi yeniden kuracağız

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce dün İstanbul’daydı. İnce’nin ilk durağı öğrenci sayısının fazlalığı gerekçe gösterilerek bölünme kararı alınan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ydi. Burada Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran ile görüşen İnce, daha sonra dekanlık önünde toplanan öğrencilere seslendi.

Haberin Devamı

İnce, “Hayatında bir gün dahi üniversitede kampüste okumuş birisi, kampüste, kantinde oturmuş ve kantinde ders çalışmış, üniversite arkadaşları ile fotoğraf çektirmiş birisi üniversiteleri bölmez. Cerrahpaşa şifadır. Milleti böldüler. Gönülleri böldüler. Şimdi de üniversiteleri bölüyorlar. Biz milleti de gönülleri de üniversiteleri de birleştireceğiz.

New York Üniversitesisi’nin 300 bin öğrencisi var. İstanbul Üniversitesi’nde ise 110 bin öğrenci var. New York Üniversitesi bölünmüyor İstanbul Üniversitesi bölünüyor. 24 Haziran’da cumhurbaşkanı olduğumuzda milletin meclisine gelecek olan ilk kanun teklifi Cerrahpaşa’nın birleştirilmesidir. Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı’nda rektör atamaları cumhurbaşkanı tarafından yapılamayacaktır. Üniversitedeki hocalarımıza bu hakkı geri vereceğiz. Rektörlerin seçiminde hocalar oy kullanacak, öğrenci temsilcileri de oy kullanacak. Demokratik üniversite özgür üniversite, konuşan üniversiteyi yeniden kuracağız” dedi.

Haberin Devamı

Konuşan üniversiteyi yeniden kuracağız

İnce, İstiklal Caddesi’nde bir boyacının elindeki bir ayakkabıyı fırçaladı. ‘Ben hazırım da sen hazır mısın?’ diyen İnce’ye boyacı ‘Hazırım’ yanıtını verdi.

‘Hayallerimden biri, bir üniversiteye cumhurbaşkanı olarak gittiğimde ola ki yanlış bir şey yaptıysak gençlerin beni protesto edebilmesidir’ diyen İnce, gençlerin uygar ölçüler içerisinde kendisine karşı çıkabilmeleri gerektiğini söyledi. Toplumda 3 kesimden bunu istediğini kaydeden İnce, “Bir gençlerden. Herkesten önce tehlikeyi ve yeniliği fark etmeniz lazım. Ses çıkarmalısınız. İkincisi bilim insanları. Siz susmamalısınız. Susan bir üniversite. Herkes sustu Türkiye’de. Yüksek lise gibi oldu üniversiteler. Üçüncüsü de sanatçılar. Siz susarsanız Türkiye susar” diye konuştu. İnce’nin sonraki adresi İstanbul Barosu oldu. Baro yönetimini ziyaret eden İnce, Fetullah Gülen’ın iadesinin usulüne uygun olmadığı sözlerini yineledi.

‘Almak istemiyor’

İnce, “Cumhurbaşkanı olduğumda Türkiye’de ilk işimiz yargıyı düzeltmek. Beni yargılayabilen yargıçlar istiyorum. Cumhurbaşkanı olarak Yargıtay’ın salonuna girdiğimde ayağa kalkmayacak yargıçlar istiyorum. Yüksek yargıç, cumhurbaşkanının da karşısında ayağa kalkmaz. Çay toplamayacak yargıçlar istiyorum. Bu sistemi çok kısa bir süre içerisinde kuracağız. Bunu kurduktan sonra iadesini (Gülen) isteyeceğiz, ABD’ye de bahane bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son miting İstanbul’da

İnce, bir gazetecinin İstanbul’daki miting planlamasının sorması üzerine, Engin Altay’ı yanıt vermesini istedi. Altay, “Son büyük mitingimizi Maltepe Meydanı’nda ya da Yenikapı Meydanı’nda yapacağız” dedi.

Konuşan üniversiteyi yeniden kuracağız

‘Kazanacağımızı onlar da biliyor’

“Başbakan milletvekilliğine müracaat ediyor, damat milletvekilliğine müracaat ediyor, eş dost milletvekilliğine müracaat etmiş. Demek ki dokunulmazlık kazanıp, bakan olma hayallerini yok etmişler. En büyük gösterge budur. Bizim kazanacağımızı onlar da biliyor. Başbakan neden milletvekilliğine müracaat etsin? Demek ki Erdoğan’ın kaybedeceğine inanıyor.”